Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upoznajte se s rendžerima

31.07.2013.

14:41

Autor: Branka Malnar / Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

World Ranger Day ili Međunarodni dan rendžera obilježava se 31. srpnja, a Udruga 'Hrvatski rendžer' središnju proslavu organizirala je na Učki.

Rendžeri su čuvari prirode u zaštićenim područjima, a diljem svijeta djeluju pod različitim nazivima: parkovni rendžeri, parkovna policija, parkovno osiguranje, rendžeri lovočuvari/zaštitari/nadzornici… Kako god ih zvali, oni raspolažu osnovnim znanjem o ekologiji i zaštiti prirode te uvijek razumiju prirodne vrijednosti i procese zaštićenog područja o kojem brinu.

Domaćin središnje proslave u Hrvatskoj je Park prirode Učka, čiji će rendžeri ugostiti kolege iz drugih hrvatskih parkova. Želite li upoznati tu profesiju i zaštićena područja dođite u Lovran, gdje će od 18 sati biti postavljen rendžerski štand, a u 21 sat na programu je projekcija dokumentarnog filma Tanka zelena linija Seana Willmorea.

Dan redžera obilježava se u svijetu od 2007., u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti, ali i da bi se slavilo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine. Prvi Međunarodni dan obilježen je na petnaestu obljetnicu osnivanja International Ranger Federation. Hrvatska udruga nadzornika i čuvara prirode Hrvatski rendžer pridružila se međunarodnoj federaciji u svibnju prošle godine.

Branka Malnar otišla je do Poklona na Učki, do info kućice i učkarskih rendžera:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.