Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uprava riječkog KBC-a priopćenjem odgovorila na zahtjev Sindikata zdravstva

17.09.2020.

16:59

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Uprava riječkog KBC-a reagirala je priopćenjem na zahtjev Sindikata zdravstva Hrvatske koji su zatražili smjenu predsjednika Upravnog vijeća riječkog KBC-a Željka Plazonića, kojega prozivaju da to bolničko tijelo vodi nezakonito. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Uvažavajući rad svih sindikata i njihov angažman, te poštujući prava svih djelatnika, u koje zasigurno spada i pravo na istinito informiranje, odlučno demantiramo netočne navode o nezakonitim pravnim radnjama u KBC-u Rijeka. Kako smo i ranije istupali, dva nadležna ministarstva su službeno potvrdila regularnost izbora ravnatelja nakon kojeg nitko u upravi ustanove nije smijenjen, a sva imenovanja izvršena su sukladno Statutu KBC-a Rijeka i važećim zakonskim propisima.

Također, svi institucijski dokumenti se donose i stavljaju u dosljednu primjenu prema propisanim zakonskim
procedurama. Zapošljavanje djelatnika u javnim zdravstvenim ustanovama jasno je definirano uredbama na nacionalnoj razini, a informacije o tome su dostupne javnosti.

U KBC-u Rijeka djeluje više sindikata koji do sada na slobodnim i neposrednim izborima nisu proveli izbor svojih predstavnika. To su: Sindikat djelatnika s područja ionizirajućeg zračenja, Nezavisni sindikat medicinskih sestara, tehničara i djelatnika u zdravstvu, Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski sindikat zdravstva.

Gospođa Radmila Čahut Jurišić je umirovljenica s prethodnim radnim stažem u KBC-u koja djeluje kao predstavnik jednog od navedena četiri sindikata, i to nereprezentativnog. Nisu nam poznati motivi zbog kojih pojedinci opetavano u javnost iznose neargumentirane i neistinite konstrukcije, ističu iz riječkog KBC-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.