Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uprava Uljanika i Štrajkaški odbor tražit će sastanak s ministrom Horvatom

04.12.2018.

17:39

Autor: Hina

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Članovi Uprave Uljanika i Štrajkaškog odbora u srijedu će u Zagrebu zatražiti sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom i tražiti da se plan restrukturiranja prihvati čim prije i odmah krene u primjenu, izjavio je u utorak predsjednik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

Rekao je i da će također zatražiti da se radnicima Uljanika omogući isplata cjelokupne plaće za rujan i listopad, jer su dobili samo minimalac. Ocijenivši da je situacija vrlo složena i da su u Štrajkaškom odboru opterećeni jer nisu u mogućnosti poduzeti ništa za spas Uljanika i za očuvanje brodogradilišta, Boris Cerovac je rekao da su radnici Uljanika i dalje u štrajku jer, kako je rekao "nema izvora iz kojeg bi se moglo isplatiti razlika plaće za rujan i listopad, a kroz desetak dana i plaću za studeni".

"Iz dana u dan situacija je sve teža. Radnici u nekom trenutku cijene rad i zalaganje članova Štrajkaškog odbora, dok u nekim drugim situacijama smatraju nas njihovim najvećim izdajnikom i neprijateljem. Teško je raditi u takvim uvjetima", istaknuo je Cerovac.

Također je izvijestio da su se tijekom dana članovi Štrajkaškog odbora sastali s članovima uprave Uljanika i brodovlasnikom Scenic grupe za kojeg Uljanikovci grade luksuzni polarni kruzer, koji, kaže Cerovac, želi pomoći i s kojim Uljanik i dalje želi raditi u budućnosti, ali i želi da se brod čime prije dovrši jer i on ima ugovorene poslove. "O detaljima programa restrukturiranja ne bih želio govoriti jer ga osobno nisam imao prilike vidjeti i proučiti", kazao je Cerovac. 

U pulskom Uljaniku, gdje su od ponedjeljka radnici ponovno u štrajku, situacija je i dalje neizvjesna, u utorak su se radnici samoinicijativno okupili najprije pred Upravnom zgradom, potom i kod polarnog kruzera koji se gradi za australskog naručitelja i poručili kako se štrajk odnosi i na sve kooperante.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je ranije danas da se problem Uljanika neće riješiti štrajkom i da bez relevantnog strateškog partnera koji financijski može pratiti restrukturiranje, restrukturiranja neće biti.

"Koncept koji moramo zadovoljiti vrlo je jasan", izjavio je Horvat i dodao kako "svi oni koji danas polemiziraju, a pogotovo kolege iz sindikata, koji radnike pripremaju ili pozivaju u bilo kakve štrajkaške aktivnosti, u ničemu nam ne pomažu, samo nam odmažu".

"Jedan i drugi partner su Ministarstvu gospodarstva podastrli vrlo jasno pismo namjere i blizu smo toga da zajedno s premijerom i Upravom dogovorimo zajednički sastanak unutar kojeg bi možda malo s Upravom promijenili smjer aktivnosti koje se danas događaju", rekao Horvat.

Kazao je i da će biti potrebno otvoriti data room, kako bi potencijalni partneri mogli provesti dubinsko snimanje te u jednom trenutku staviti na stol brojku s kojom su spremni ući ili u kupovinu ili u fazu restrukturiranja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.