Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uprava Uljanika pozvala štrajkaše da prestanu "s tim nelegalnim radnjama"

23.01.2018.

18:28

Autor: Hina

Dio radnika nastavio je štrajk (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Dio radnika nastavio je štrajk (Foto: Duško Marušić / Pixsell)

Foto: - / -

Direktor korporativnih komunikacija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić izjavio je kako mu je žao što je oko 200 radnika danas prosvjedovalo ispred upravne zgrade tražeći ostavku Uprave te da ih je pozvao da od sutra prestanu "s tim nelegalnim radnjama" jer je Štrajkaški odbor odlučio odgoditi štrajk.

Uprava je, naime, na sastanku sa sindikatima obećala da će radnicima sutra (u srijedu) biti isplaćena plaća za prosinac i božićnica. "Žao nam je zbog situacije ispred upravne zgrade Uljanika jer ovo što se danas događa nije slika pravog Uljanika. s obzirom na to da je 2400 ljudi cijeli dan bilo na gradnjama, uredno radilo, gradilo i 'guralo' sve naše brodove. U srijedu naprosto nećemo dozvoliti da neovlaštene osobe, mimo svih propisa i zakona, ulaze u prostor Uljanika", rekao je Hrvoje Markulinčić o prosvjedu dvjestotinjak Uljanikovih radnika.

Europska komisija dala je u ponedjeljak popodne odobrenje te utvrdila kako je plan Republike Hrvatske da brodogradilištu Uljaniku izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. "Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja", priopćeno je iz Europske komisije.

Oni su se jutros, nezadovoljni odlukom Štrajkaškog odbora o stavljanju štrajka u mirovanje, okupili ispred upravne zgrade pulskog Uljanika, tražili ulazak u štrajk i ostavku Uprave društva. Markulinčić je dodao da su se sindikati zauzeli za to da se "ta dva dana, premda su prosvjedi bili nelegalni, naprosto zaborave".

 "Upravo o njihovom postupanju ovisi hoćemo li sutra imati jednu normalnu sliku i zakonit rad ili ćemo morati svi skupa utvrditi da ovo što se događa naprosto nije zakonito. Neovlaštene osobe koje su na silu danas ušle u krug Uljanika nismo zaustavljali, iako policija itekako vodi nadzor i ima kontrolu nad svime. Od srijede to više nećemo dozvoliti", poručio je Markulinčić.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i glasnogovornik Štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je novinarima kako im je Uprava društva obećala da će sutra radnicima biti isplaćena plaća i božićnica. Osim toga, dogovorili su se kako će se skupovi radnika na kojem će biti govora o planu restrukturiranja održati za desetak dana.

"To što radnici traže ostavku Uprave društva je njihovo pravo, no sindikati nemaju po tom pitanju utjecaja. Zna se da o tome odluku može donijeti samo Skupština društva", poručio je Šverko te potvrdio da su se radnici koji su od jutra prosvjedovali razišli oko 14 sati.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić i istarski župan Valter Flego o Uljaniku su razgovarali u Bruxellesu. Uvjereni su da će se brodogradilište uspjeti uspješno restrukturirati, no Miletić je upozorio i da treba voditi računa o očuvanju europske brodogradnje u odnosu prema jakoj azijskoj konkurenciji. Poslušajte izjave Markulinčića, Šverka i Miletića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.