Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upravni sud opet poništio okolišnu dozvolu: Marišćina radi ilegalno!

05.02.2020.

15:53

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina je u kolovozu 2019. godine Upravnom sudu u Rijeci podnijela još jednu Upravnu tužbu protiv Rješenja o okolišnoj dozvoli za ŽCGO Marišćina koje je u 8. kolovoza 2019. godine izdalo Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Upravni je sud prihvatio argumente iz Upravne tužbe i ponovno poništio Rješenje o okolišnoj dozvoli za ŽCGO Marišćina, naloživši da Ministarstvu zaštite okoliša i energetike ponavljanje postupka.

"Upravni sud je tako potvrdio da si Ministarstvo zaštite okoliša i energetike potpuno neovlašteno uzima za pravo tumačiti zakonske odredbe na način koji pogoduje interesima i stavovima male grupice birokrata koji uporno zagovaraju sustav obrade pomiješanog smeća u davno zastarjelim postrojenjima za mehaničko-biološku obradu koja su bila najbolja tehnologija (BAT) prije 30 godina", poručuju iz Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.

Iz Udruge dodaju da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike provelo protuzakonit postupak donošenja Rješenja o okolišnoj dozvoli i to temeljem dokumenta Procjena utjecaja na okoliš, koji je izrađen prema zakonskoj regulativi iz 1994. godine, ne mareći za naknadne izmjene zakonske regulative. "Taj se dokument zasniva na jedinoj postojećoj Studiji utjecaja na okoliš iz davne 2003. godine i podrazumijeva primjenu tehnologije sortiranja i kompostiranja, a ne obradu pomiješanog smeća u skupom i nefunkcionalnom postrojenju za mehaničko-biološku obradu smeća za koje je izdano Rješenje o okolišnoj dozvoli", tvrde iz Udruge, dodavši da tu nije kraj manipulacijama nadležnog "Ministarstva zabluda i obmana".

"Naime, temeljem Studije utjecaja na okoliš iz 2003. godine donosi se i Rješenje o propisanim mjerama zaštite okoliša i programu praćenja stanja okoliša. Međutim, ta dokumentacija nije priložena Stručnoj podlozi temeljem koje se formiraju uvjeti za izdavanje okolišne dozvole, pa se očito prema potrebi mogu napisati bilo kakva Rješenja o okolišnoj dozvoli, jer propisane mjere zaštite zdravlja mještana i zaštite okoliša nitko nikad nije vidio. Važno je samo izdati to Rješenje o okolišnoj kakvo god bilo, tako da bi se formalno zadovoljili barem neki zakonski uvjeti i važeće EU direktive", stoji u propćenju Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.

"Dočekali smo da Upravni sud još jednom uvaži barem neke od navedenih argumenata i po hitnom postupku poništi i ovo drugo po redu protuzakonito Rješenje o okolišnoj dozvoli. Ovakva presuda zapravo znači da ŽCGO Marišćina radi protuzakonito, pa pozivamo nadležnog Ministra zaštite okoliša i energetike da konačno počne provoditi pravomoćne sudske presude i zatvori ŽCGO Marišćina!", zaključuju iz Udruge.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.