Hrvatski radio

Radio Rijeka

Upravni sud u Rijeci odbio tužbu protiv okolišne dozvole za gradnju LNG-a

25.02.2019.

17:01

Autor: Hina

Omišalj: Mjesto gdje je predviđena izgradnja novog plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Omišalj: Mjesto gdje je predviđena izgradnja novog plutajućeg LNG-a (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Potvrđujemo da je objavljena presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev radi poništenja rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno okolišne dozvole, za uvođenje faze plutajućeg terminala na području Omišlja, priopćili su s Upravnog suda u Rijeci.

Presuda je nepravomoćna, a stranke imaju pravo žalbe Visokome upravnom sudu Republike Hrvatske. Riječ je o predmetu u kojemu su Primorsko-goranska županija, Općina Omišalj te udruge Zelena akcija i Zelena Istra tužili Ministarstvo zaštite okoliša i energetike radi ocjene zakonitosti rješenja iz travnja 2018.

Tim je rješenjem, na temelju procjene utjecaja na okoliš, ocijenjeno da je namjeravana izmjena zahvata - uvođenje faze plutajućeg terminala za prihvat, skladištenje i uplinjavanje ukapljenoga prirodnog plina u Omišlju - prihvatljiva za okoliš, uz primjenu mjera zaštite okoliša i provedbu programa praćenja stanja okoliša.

Ministarstvo je rješenjem naložilo nositelju zahvata, tvrtki LNG Hrvatska, provedbu 97 mjera zaštite okoliša i 20 mjera praćenja stanja okoliša. Kako navode sa suda, ukupno tri tužbe četiriju tužitelja, kojima se osporava rješenje, spojene su u jedan predmet, a zainteresirana strana u sporu je LNG Hrvatska. 

Sa suda navode da se u tom sporu ne odlučuje o drugim elementima cjeline zahvata ni o ostalim pitanjima vezanima uz zahvat, nego samo o zakonitosti okolišne dozvole u odnosu na plutajući dio terminala. To je jedna od više dozvola za takve zahvate, a iduća, ne i posljednja, jest lokacijska dozvola, protiv koje je spor pred Upravnim sudom u Rijeci pokrenut u prosincu 2018.

U priopćenju se objašnjava da predmet tog spora nije usklađenost planiranog zahvata s prostornim planovima, nego će se o tome odlučivati u postupku izdavanje lokacijske dozvole. Sud je utvrdio da je osporavano rješenje doneseno u skladu s valjanim propisima kojima su propisane mjere zaštite okoliša.

U priopćenju također stoji da u razdoblju od prvog ročišta za raspravu 26. studenoga lani, kao ni na današnjem ročištu, stranke nisu iznosile bitno nove navode ni prijedloge, a dokazni prijedlozi stranaka nisu ocijenjeni relevantnima za rješavanje spora, pa je sud odlučio danas zaključiti raspravu.

Navodi se da je praksom - primjerice, rješenjem Ustavnog suda iz 2014. u tzv. predmetu Plomin - potvrđeno da ocjena usklađenosti s prostornim planom ne čini sastavni dio ocjene zakonitosti okolišne dozvole, nego se ona utvrđuje u drugim postupcima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.