Hrvatski radio

Radio Rijeka

Urbana aglomeracija Rijeka: 50 milijuna eura za realizaciju projekata

13.04.2017.

16:00

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel danas je u Zagrebu potpisao sporazum u ime Urbane aglomeracije Rijeka, koji će donijeti 50 milijuna eura za realizaciju projekata riječkih gradova i općina koje su obuhvaćene aglomeracijom.

Sporazum je potpisan između Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i gradova Rijeke, Osijeka, Pule, Slavonskog Broda, Splita, Zadra i Zagreba – središtima urbanih područja u kojima će se provoditi integrirana teritorijalna ulaganja (ITU). Riječkoj urbanoj aglomeraciji kroz ITU mehanizam dostupno je spomenutih 50 milijuna eura.

Urbanu aglomeraciju Rijeka, uz Rijeku čine i Opatija, Kastav, Kraljevica, Mošćenička Draga, Lovran, Viškovo, Klana, Kostrena i Čavle. Novac će se dijelom iskoristiti za revitalizaciju kompleksa "Benčić" koji je dio projekta Europske prijestolnice kulture, no velik dio sredstava bit će utrošen za otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade osobe u svim uključenim gradovima i općinama, ali i na druge različite projekte s ciljem poboljšanja kvalitete života i gospodarske snage područja koje aglomeracija obuhvaća.

"Europa je odavno prepoznala važnost gradova kao nositelja razvoja i drago mi je da su ulaskom u Europsku uniju hrvatski gradovi postali partner državi u raspolaganju novcem iz ITU fondova", rekao je Obersnel.

Dodao je da će, uz projekte zapošljavanja mladih osoba i projekte kroz koje će se ulagati u toplinarstvo, u riječkoj Urbanoj aglomeraciji dio sredstva biti iskorišten i za realizaciju projekata vezanih uz Europsku prijestolnicu kulture. "Stoga je važno što prije krenuti u njihovu provedbu jer Rijeka će biti prijestolnica kulture 2020. godine i oni do tada moraju biti dovršeni", naglasio je Obersnel.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.