Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uređuju se imovinsko pravni odnosi na prostorima nacionalnih parkova

15.07.2021.

16:16

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

U sklopu 36 milijuna kuna vrijednog projekta, čiji je cilj potaknuti učinkovitije upravljanje zaštićenim područjima Republike Hrvatske, u tijeku je otvaranje radova katastarske izmjere na prostoru svih nacionalnih parkova.

Projektne aktivnosti će se u cijelosti financirati iz fondova Europske unije, a posao je isključivo povjeren domaćim tvrkama. Svečanošću u naselju Razloge katastarska izmjera, za koju će biti izdvojeno oko 2 milijuna kuna, danas je službeno započela i na području Nacionalnog parka Risnjak.

Složenost posla u risnjačkom masivu vezana je uz činjenicu da će njime biti objedinjeni podaci s prostora čak sedam lokalnih jedinica i tri katastarska ureda. Kvaliteta dobivenih rezultata, uz korištenje globalnih navigacijsko-satelitskih sustava, omogućit će precizno definiranje imovinsko pravnih odnosa, a time i planiranje eventualnih ulaganja.

"Nakon katastarske izmjere dobit ćemo točan uvid u podatke svih katastarskih čestica, svih objekata koji se nalaze na terenu, te svega onog što je bitno za orijentaciju i ostale aktivnosti u prostoru. Kvaliteta upravljanja bit će stopostotno poboljšana, u smislu preciznih saznanja o tome čiji su objekti, na kojoj se čestici nalaze i što se, vezano uz njih, može planirati, rekao je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.