Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskok pokrenuo istragu protiv 13 krijumčara migranata

28.08.2019.

14:10

Autor: Blanka Uzelac, Hina

Jučerašnje privođenje u Uskok (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Jučerašnje privođenje u Uskok (Foto: Blanka Uzelac / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Protiv desetero osumnjičenih za krijumčarenje migranata, sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je jednomjesečni pritvor. Uhićeno ih je šestero, dok su ostala četvorica nedostupna.

Podsjetimo, USKOK je pokrenuo istragu protiv 13 osoba, od toga 11 hrvatskih i dvojice kosovskih državljana, koji se terete za ilegalni prijevoz migranata iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju, a za njih 10 zatražio istražni zatvor.

Postoji osnovana sumnja da su ilegalno prevezli stotinjak migranata za tisuću eura po osobi, čime su protupravno stekli oko 700 tisuća kuna. 

Istražitelji sumnjaju da su se članovi skupine udružili još u prosincu 2018. godine, na području Primorsko-goranske, Istarske i Brodsko-posavske županije.

"U cilju realizacije dogovorenog, prvookrivljeni je sa zasad nepoznatim osobama organizirao nedozvoljeno prebacivanje većeg broja stranaca u Hrvatsku preko državne granice s Bosnom i Hercegovinom, i to za iznos od najmanje tisuću eura po osobi", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da je "u svrhu daljnjeg nedozvoljenog transfera" do slovenske granice dio okrivljenika preuzimao strance u vlastite ili iznajmljene automobile, dok je drugi dio okrivljenih svojim vozilima "sudjelovao u prijevozu kao prethodnica, radi izviđanja policijskih ophodnji na ruti kretanja".

Na taj su način, tvrdi tužiteljstvo, omogućili nedozvoljeno kretanje po teritoriju Hrvatske za najmanje 96 stranih državljana, kao i njihov transfer do državne granice sa Slovenijom i zaradili barem 700 tisuća kuna.

Uskok je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv desetorice okrivljenika. Šestero ih je uhićeno i saslušano, a protiv njih je određen istražni zatvor, rekao je glasnogovornik Županijskog suda u Rijeci Zoran Sršen - poslušajte izjavu:

Sršen o određivanju istražnog zatvora, pripremila Blanka Uzelac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.