Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskokova optužnica protiv loparskoga načelnika Alena Andreškića

15.07.2016.

17:18

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protiv načelnika Općine Lopar Alena Andreškića Uskok je nakon provedene istrage podignuo optužnicu na Županijskom sudu u Rijeci zbog podizanja 370.000 kuna pozajmica od općine bez ugovorenog roka povrata čime je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštetio općinski proračun.

Alen Adreškić optužen je za zlouporabu položaja i ovlasti jer je utvrđeno da je, kao načelnik općine, od 11. siječnja 2010. do 31. prosinca 2013. u 72 navrata s Općinom Lopar zaključio ugovore o novčanim pozajmicama od 1000 do 15.000 kuna, kako bi stekao nepripadnu imovinsku korist, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Te poslove obavljao je protivno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statutu Općine Lopar te bez odluke Općinskog vijeća. Nadalje, u odlukama o izvršavanju općinskoga proračuna nije bila predviđena isplata novca iz proračuna za tu namjenu. Alen Andreškić danas se nije javljao na telefonske pozive. U izjavi za Novi list početkom 2015. nakon, objavljenog izvješća revizije, utvrdio je da je pozajmice uzimao radi dobrobiti općine.

Kako je tada rekao, tim novcem kupovao je dokumentaciju koja je bila potrebna općini u imovinskopravnim postupcima. Tu dokumentaciju općina nije mogla otkupiti jer je nabavljana od fizičkih osoba koje te dokumente imaju u privatnim zbirkama i arhivima. Dodao je i da je pomoću tako nabavljenih dokumenata općina ostvarila veliku materijalnu dobit.

Andreškić je tada ustvrdio da je u slučaju pozajmica sve provedeno prema pravilima i propisima jer se točno znalo tko je dužan vratiti pozajmice. Općina Lopar je utemeljena 2006. izdvajanjem iz Grada Raba. Alen Andreškić (HDZ) je općinski načelnik od osnutka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.