Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskoro dvogodišnja sanacija pet vijadukata na Autocesti Rijeka - Zagreb

24.10.2018.

12:06

Autor: Neva Funčić

Vijadukt preko jezera Bajer u Fužinama (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Vijadukt preko jezera Bajer u Fužinama (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Na snježnoj dionici Autoceste Rijeka - Zagreb uskoro kreće sanacija pet vijadukata - Bukovo, Zalesina i Golubinjak u smjeru Rijeke te Zečeve Drage u oba smjera. Radovi bi, prema planu, trebali početi u proljeće i trajat će oko dvije godine, bez prekida u ljetnoj sezoni.

"Projekti obnove su pripremljeni i do konca godine će biti raspisan javni natječaj za izvođače radova vrijednih oko 80 milijuna kuna", najavio je Sanjin Velebit Pešut, rukovoditelj izvanrednog održavanja radova u tvrtki Autocesta Rijeka - Zagreb.

Pešut je istaknuo da je vožnja tim vijaduktima trenutno sigurna, promet nije ugrožen, no moraju se sanirati oštećenja nastala najviše zbog utjecaja velikih količina soli za posipanje tijekom zime. "Nedavna nesreća urušavanja mosta u Bologni nije povod sanaciji. Opasnosti od urušavanja nema, ove konstrukcije su već ranije podvrgnute ispitivanjima zbog sanacije", kaže Pešut. 

Najstariji je vijadukt Bukovo između Oštrovice i Kikovice, pušten u promet 1982. godine, od kada nije obnavljan. "Njegova gradnja je s pauzama trajala čak pet godina, tehnologija pripreme betona od tada se promijenila", rekao je Pešut i tumači kako u obnovu idu i Zečeve Drage, koje su puštene u promet prije deset godina. Kaže kako će sanacija prevenirati teža korozivna oštećenja te osigurati sigurnu vožnju za iduće desetljeće.

Radovi su planirani na svih pet vijadukata istovremeno. "Po javnom natječaju će se vidjeti raspoloživa operativa cestogradnje. To su poslovi koji će u budućnost samo rasti", rekao je Pešut.

A od iduće godine na redu je i temeljita obnova konstrukcije Krčkoga mosta. Na njemu su i sada četiri skele, a za godinu dana kreće opsežna sanacija. Vrijednost posla je oko 20 milijuna kuna, a radovi će trajati dvije godine. Kako planiraju u ARZ-u, idućih dvadeset godina nakon toga promet Krčkim mostom će biti siguran. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.