Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskoro počinje sezona grijanja; stanari mogu sami tražiti početak grijanja

16.10.2019.

13:44

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Sve zgrade priključene na toplinski sustav Energa mogu početi s grijanjem već sada, a ovlašteni predstavnici zgrada mogu Energu dostaviti zahtjev i tražiti raniji ili kasniji početak grijanja, neovisno o vanjskim vremenskim uvjetima i odluci Energa o početku sezone grijanja, poručuju iz Energa.

Sezona grijanja uobičajeno počinje kada tri uzastopna dana temperatura u gradu Rijeci padne ispod 12 Celzijevih stupnjeva u 21 sat, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda. Vremenske prilike u listopadu često su promjenjive i teško predvidljive, ali prema dosadašnjoj praksi će Energo samostalno odlučiti o početku sezone grijanja, u periodu između 20. listopada i 10. studenog, neovisno o izmjerenoj temperaturi.

No bez obzira na vremenske prilike, najkasniji početak službene sezone grijanja će biti 10. studenoga, tumači Vatroslav Jukić, direktor Sektora topline u Energu. 

Dodaje da će, o početku i završetku sezone grijanja, Energo obavijestiti ugovorne servisere, s kojima je zgrada sklopila ugovor. Zahtjev za ranije ili kasnije uključenje Energu mogu uputiti isključivo ovlašteni predstavnici stanara.

Ne mogu se uvažavati zahtjevi pojedinačnih stanara i njih će se uputiti da zahtjeve predaju svojem ovlaštenom predstavniku. Što se, pak, tiče zgrada s više ulaza, spojenih na istu podstanicu, one moraju imati natpolovičnu većinu ovlaštenih predstavnika za podnošenje zahtjeva.

Upute za ovlaštene predstavnike stanara, koje između ostalog sadrže opis postupka zahtjeva za početak ili završetak grijanja za pojedinu zgradu, mogu se naći na internetskim stranicama Energa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.