Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uskoro Vladina odluka o nizinskoj pruzi Rijeka-Zagreb

02.05.2016.

15:44

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brojni su izazovi pred Hrvatskom da bi bila konkurentna na prometnom pravcu Rijeka-Zagreb-Budimpešta i da bi riječka luka konkurirala koparskoj. "Pravila" diktiraju suvremeni transportni sustavi jer je krajnjem korisniku važno ukupno tranzitno vrijeme i troškovi.

U slovenskoj luci Kopar pretovari se četiri puta više tereta nego u Luci Rijeka. Bolje je povezana sa željezničkom infrastrukturom - ima pet industrijskih kolosijeka prema tek dva riječka, a i troškovi su niži. Želi li Rijeka konkurirati Kopru, morat će se bolje povezati sa zaleđem, riješiti niz operativnih problema i uskih grla.

To je na gospodarskim razgovorima o prometu u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu rekao direktor pomorske agencije CMA CMG Croatia Jakov Karmelić"Krajnjem korisniku važno je ukupno tranzitno vrijeme i troškovi prijevoza. Hrvatska ima komparativne prednosti, no na tim osnovama treba izgraditi konkurentske prednosti", rekao je Karmelić na skupu Usklađenim djelovanjem do konkurentnosti prometnih pravaca.

Ministar pomorstva prometa i infrastrukture Oleg Butković naglasio je još jednom potrebu izgradnje nizinske pruge Rijeka-Zagreb, kazavši da bez transporta nema ni uspješnog gospodarstva. Za razvoj prometa Hrvatska mora iskoristiti mogućnosti europskih fondova, naglasio je Butković i najavio da će Vlada uskoro donijeti stratešku odluku o nizinskoj pruzi Rijeka-Zagreb. Izvještava Ivica Krišto:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.