Hrvatski radio

Radio Rijeka

Usmiani: izvoznike treba podržavati, a ne kažnjavati

23.11.2022.

14:15

Autor: Neva Funčić

Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora Jadran Galenskog laboratorija

Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora Jadran Galenskog laboratorija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Vlada bi trebala podupirati izvoznike i poticati reinvestiranje dobiti, jer je to ulaganje u razvoj koji donosi nove prihode i radna mjesta, rekao je Ivo Usmiani, predsjednik upravnog odbora Jadran galenskog laboratorija za Radio Rijeku. Smatra da je vladin prijedlog Zakona o dodatnom porezu na dobit nepravedno neselektivan.

Uz recesiju koja kuca na vrata, ovakav dodatni porez na dobit bi mogao dodatno usporiti poduzetnike, rekao je Ivo Usmiani

Mislim da bi bolji učinak postiglo smanjenje poreza na dobit na deset posto, prihodi proračuna vjerovatno bi rasli.

Ivo Usmiani

Tumači da je tvrtka koju vodi, Jadran Galenski Laboratorij, u zadnje dvije godine uložila oko 500 milijuna kuna, između ostalog, u nove kapacitete, tržišta i proizvode, zaposlila oko 200 novih ljudi, pa će dobit tvrtke biti sigurno veća nego lani. Dobit ne raste sama, nego zbog naših ulaganja, rekao je Usmiani.


Prema vladinom prijedlogu, novi bi porez po stopi od 33 posto plaćale sve tvrtke koje su u 2022. godini ostvarile više od 300 milijuna kuna prihoda. Usmiani kaže da ima razumijevanja za nastojanja vlade da ubere veće porezne prihode, no smatra i da vlada mora imati razumijevanja za izvoznike te izuzeti od oporezivanja dobit koja je reinvestirana.


Smatra da vlada treba podržati zdrave, izvozno orijentirane kompanije, dok će uvođenje novog poreza smanjiti likvidnost i investicije. Poslušajte razgovor:

Tris: Ivo Usmiani o novom poreznom opterećenju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.