Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspjeh inicijative "67 je previše": prikupljeno više od 600 tisuća potpisa!

12.05.2019.

10:01

Autor: HRT

Mirela Bojić pred novinarima (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Mirela Bojić pred novinarima (Foto: Marko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

Organizatori sindikalne inicijative "67 je previše" u ponoć su na središnjem zagrebačkom trgu objavili kako su prikupili više od 600 tisuća potpisa građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Održavanje referenduma očekuju početkom rujna. 

Točno u ponoć 12. svibnja, kada je službeno završilo dvotjedno prikupljanje potpisa, na Trgu bana Josipa Jelačića je nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše" Mirela Bojić na konferenciji za novinare objavila da je inicijativa "67 je previše" uspjela. 

Istaknula je da su, prema podacima koji su joj pristigli prije dva sata, prikupili više od 600 tisuća potpisa građana i dodala da potpisi i dalje stižu, a pristizat će i u narednim danima cijeli tjedan.

Rekla je da sindikati zahvaljuju svim građanima koji su im dali svoj potpis na inicijativu - mladima, umirovljenicima. Kazala je da su ljudi tražili njihove štandove, prelazili iz jednog dijela grada u drugi da bi ostavili svoj potpis na njihovim potpisnim knjižicama.

Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma "67 je previše" potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Zahvalila je i svim volonterima, aktivistima na štandovima, svim građanima koji su se pridružili, volontirali s njihovim kolegama na štandovima. Rekla je kako je "vrijeme bilo ružno, stajali su i po kiši, ništa im nije smetalo, svaki potpis je bio važan te je upravo zbog toga i taj broj od više od 600 tisuća potpisa, jer da nije bilo njih, da nije bilo građana koji su ovo prepoznali kao svoje pitanje, kao ono što je jedino važno u ovome trenutku, ništa od ovoga se ne bi dogodilo".

Nakon toga, Bojić je simbolički u zrak pustila balon na kojem je pisalo 67, kako bi, kako je rekla, "ova 67-ica odletjela što dalje i da se nikada više ne vrati". Nakon toga rekla je kako se sada stvarno lakše diše i simbolički uzela Bronhi bombon.

Na kraju je zahvalila i medijima koji su ih, kako je rekla, jako dobro, objektivno, korektno, s puno informacija i s puno priloga pratili kroz 15 dana prikupljanja potpisa, te im poručila da su i oni doprinijeli da je ta brojka ovako visoka.

Na pitanje kada će se s potpisima zaputiti u Hrvatski sabor, Bojić je rekla kako ne može reći točan dan kada će to biti, ne zna hoće li to biti za deset dana ili za dva tjedna, jer sve ovisi o tome koliko potpisa preko 600 tisuća bude i koliko zapravo posla budu imali.

Upitana boje li se opstrukcija, Bojić je kazala da su opstrukcije u ovoj državi na žalost postale "kao nekakvo pravilo".

- Ali, ono što mislim u ovom trenutku kad izgovaram da je prikupljeno više od 600 tisuća potpisa, ja mislim da to ni jedna Vlada ne može ni ne smije ignorirati. To je toliko velika brojka hrvatskih građana koji su svojim potpisom zapravo rekli da ovakvu mirovinsku reforme ne žele. Ni jedna vlada, pa ni hrvatska Vlada, ne smije ovo ignorirati i mora pustiti svoje građane da imaju onaj institut, da koriste institut koji im Zakon o referenduma daje - a to je da izađu na referendum koji su sami htjeli, poručila je Bojić.

Evo što su izjavili Mirela Bojić i sindikalist Mladen Novosel, a donosimo i kratki komentar premijera Andreja Plenkovića:

Bojić i Novosel o potpisima, pripremila Ivanka Jelinčić Jurin

Plenković o potpisima, pripremila Miruna Kastratović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.