Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspjela riječka inicijativa: donirana hrana od danas oslobođena PDV-a

08.12.2015.

14:35

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na doniranu hranu od danas se ne plaća porez. To je omogućeno izmjenom Pravilnika o PDV-u, a inicijativa je prije devet mjeseci krenula iz Rijeke. Očekuje se znatno bolja situacija u socijalnim samoposlugama i pučkim kuhinjama.

Cilj je i manje bacanja hrane, a prema procjenama, u Hrvatskoj u smeću završi 400 milijuna kilograma hrane godišnje. Da bi se hrana donirala, mora biti u roku trajanja – ali, da bi bila oslobođena PDV-a, preostalo trajanje ne smije biti duže od 90 ni kraće od sedam, odnosno jednog dana, ovisno o vrsti. 

Sve je spremno da tvrtke krenu s donacijama, tvrdi Zoran Grozdanov iz riječke inicijative "Oslobodimo doniranje hrane PDV-a": "Trebaju se upisati u registar donatora pri Ministarstvu poljoprivrede, ispuniti formular o PDV-u, koji je vrlo jednostavan, i donirati", kaže Grozdanov.

Registrirani moraju biti i posrednici, poput Caritasa i socijalnih samoposluga, a od danas doniranje hrane olakšice donosi i građanima: "Sačuvate račun, od organizacije dobijete potvrdu što i koliko ste donirali, prilikom godišnje prijave poreza priložite i upišete te dokumente i dobijete poreznu olakšicu", tumači Grozdanov.

Od danas, tvrdi naš sugovornik, Hrvatska ima jedan od boljih zakona o doniranju hrane. Francuski model, kojim se obvezuje na doniranje hrane kako bi se spriječilo njeno bacanje, zbog nerazvijene je logistike nama još nedostižan.

No, doniralo se i jučer. Riječki pekar Tafe Imeraj redovito donira već 16 godina, i u tome ga nisu priječile ni sankcije koje je trpio. Za njega je ovo posebno sretan dan: "Samo zbog toga su mi na 30 dana zatvorili pekaru, plaćao sam 116 tisuća kuna kazni odjednom, ali kad sam otvorio, i dalje nisam prekidao njima davat. Jako sam bio sretan kad sam to čuo, tako da opet - pravda je spora ali dostižna", kaže Imeraj. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.