Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspješan i konstruktivan sastanak Obersnela i Marića u Rijeci

02.05.2018.

14:27

Autor: Lea Domijan Fišter

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Foto: - / -

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i ministar državne imovine Goran Marić su se danas sastali u Rijeci kako bi razriješili neke imovinsko pravne zavrzlame u odnosima Grada Rijeke i Republike Hrvatske. Obojica su sastanak, održan bez novinara, ocijenili vrlo konstruktivnim i uspješnim.

Konačno se počinju rješavati godinama nataloženi problemi koji su ponekad kočili razvoj ili mogućnosti korištenja europskih fondova, rekao je riječki gradonačelnik.

Dio imovinsko pravnih problema riješit će Zakon o upravljanju državnom imovinom koji je već u proceduri, a Grad Rijeka i država će već do kraja ove godine razriješiti brojne suvlasničke odnose, nad zemljištima i poslovnim prostorima, kao i 70 milijuna kuna gradskog duga prema državi, rekao je ministar Marić koji je tom prigodom gradonačelniku Obersnelu uručio i jednu darovnicu.

Svugdje gdje bude riječ o javnom interesu, zemljište će postati vlasništvo ustanove ili jedinice lokalne samouprave koja tamo radi, a prvenstveno je riječ o vrtićima, školama, zdravstvenim ustanovama ili sportskim objketima.

Ministar Marić je rekao da je Grad Rijeka primjer nataloženih i neriješenih imovinskih problema i odnosa s državom, ali da su pronašli modalitete rješavanja svih problema, pa i onih - do sada neriješenih područja. Ocijenio je da nisu naišli niti na jedan slučaj koji ne bi mogli riješiti. Najavio je da će se aktivirati i neka državna imovina, a uglavnom je riječ o zemljištima ili suvlasništvu nad stanovima i poslovnim prostorima. Država će Gradu prepustiti nekoliko stanova, a Grad rijeka Republici Hrvatskoj dijelove poslovnih prostora koje će država dati u najam.

Ni ministar ni gradonačelnik nisu precizirali o kojim je točno nekretninama riječ, osim što se gradnačelnik pohvalio darovnicom za zemljište na Drenovi koja će konačno omogućiti zavšetak izgradnje ceste prema Boku.

Poslušajte izjave:

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.