Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspješan turistički vikend u Gorskom kotaru zaključen je - jabukama

15.09.2019.

16:21

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon sadržajnog ljeta i rujanski dio programa turističkih vikend manifestacija pod nazivom Plodovi gorja Gorskog kotara privlači brojne posjetitelje. Danom jabuka u Brodu na Kupi zaključen je događajima bogat vikend, koji je neke potaknuo da na goranskom području borave više dana.

Višednevne pripreme za nedjeljni Dan jabuka u Brodu na Kupi odrađene su u voćnjaku i školskoj zadruzi mjesne Osnovne škole Frana Krste Frankopana. Učiteljica Marija Tonković ističe da su u berbi sudjelovali svi učenici i zaposlenici škole, a njihov glavni proizvod je jabučni ocat, iako nešto jabuka uspiju prodati, a dio koriste za pekmez i žele. 

"Ove godine urod nije bogat kao lani, pa nudimo samo bobovac i božićnicu, a to su naše stare sorte jabuka koje dugo traju i vrlo su ukusne", zaključila je Tonković.

Nakon kalorične ponude proizvoda od jabuka poželjno je bilo u društvu Jelene Holenko krenuti na izlet do goranskih prirodnih bisera Vražjeg prolaza i i Zelenog vira. "Staza je prilagođena za obiteljske izlete i duga devet kilometara, no visinski uspon nije veći od stotinu metara, pa na kraju izleta svi imaju razloga biti sretni i zadovoljni" zaključila je Holenko. 

Zbog činjenice da su brojne vikend manifestacije u Gorski kotar privukle izletnike, ali i višednevne goste sretna je voditeljica projekta Plodovi gorja Blažica Sveticki. A oni koji iščekuju najtraženije rujanske delicije Gorskog kotara, svakako će iduće subote doći u naselje Stara Sušica na Dan gljiva, vune i plodova jeseni. Poslušajte:

Goranski Dan jabuka, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.