Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspješne poduzetnice: "Plavuša" i "Neposlušna" ruše predrasude

07.11.2018.

17:10

Autor: Bojana Guberac

Maja Šepetavec i Ana Teskera (Foto: privatna)

Maja Šepetavec i Ana Teskera (Foto: privatna)

Foto: - / -

OKC Palach pokrenuo je serijal poduzetničkih priča "Pričaj mi nešto pozitivno". Bit će predstavljene pozitivne poduzetničke priče iz Hrvatske, s porukom da se i dalje može pokrenuti nešto uspješno i pozitivno. Posebnu pozornost posvetit će društvenom poduzetništvu, zadrugarstvu te eko-proizvodnji.

U prvoj epizodi serijala Palach je ugostio Maju Šepetavec i Anu Teskeru, djevojke koje su u Zadru osnovale prvu žensku zadružnu pivovaru u Hrvatskoj, pokrenutu i financiranu putem crowdfunding kampanje.

Nekoliko tjedana su Maja i Ana slušale edukacije o crowdfundingu, a onda šest mjeseci pripremale kampanju koja je bila predstavljena na mrežnoj platformi Indiegogo, što se pokazalo hrabrim i uspješnim potezom jer su prikupile potreban novac za proizvodnju piva. Njihovo pivo, kažu, ima 50 puta više hmelja od ostalih piva koje možemo naći na tržištu i koriste više kvalitetnih sastojaka. Kupnjom njihovog piva potičete i zapošljavanje i rast mikro-poduzeća.

Djelujući kao zadruga, obvezne su dio dobiti reinvestirati unutar poduzeća, čime doprinose razvoju lokalne zajednice. Ana ističe da je otvaranje zadruge njihova najveća snaga i da samim time što članovi zadruge unutar skupštine djeluju po načelu jedan član jedan glas potiču demokratizaciju društva.

Tijekom dvije godine postojanja i poslovanja ostvarile su dvostruki rast i zaposlile  tri osobe. Ove ih je godine Zadružni savez Europe nagradio putovanjem u Dansku, gdje su se predstavile na godišnjoj skupštini saveza kao najbolja europska zadruga u temi rodne ravnopravnosti.

Svijetlim ale pivom "Plavuša" i novim crvenim ale pivom "Neposlušna", njihova pivovara ruši stereotipe i predrasude - kako društvene, tako i one ekonomske. Poslušajte prilog Bojane Guberac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.