Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspješni inovatori u PGŽ: četvrtina ideja zaživjela na tržištu

27.11.2015.

14:08

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inovacije svijet pokreću naprijed, rekao je župan Zlatko Komadina na proslavi 20. obljetnice organiziranog poticanja inovatorstva u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci. Od 295 izuma koje je PGŽ podržala s dva milijuna i 700 tisuća kuna, za polovinu su izrađeni prototipovi.

Čak četvrtina izuma zaživjela je na tržištu. Primjerice, nakon što su u lipnju predstavili prototip 3D printanog ležišta za potkoljenicu, autori Sven Maričić i Denis Jelušić već od Svjetske zdravstvene organizacije imaju tri nove narudžbe. "Mi smo pacijentu skenirali nogu sa 3D skenerom, obradili model prema karakterističnim točkama, programirali i isprintali ležište, i aplicirali na pacijentu koji je prohodao s tom protezom", kaže Jelušić.

U županijskom savezu trenutno je oko 800 inovatora, a otprilike toliko inovacija je u fazi patentiranja, rekao je predsjednik saveza Kazimir Mihić. "Putem naše stručne službe je puno jeftinije i brže nego preko odvjetnika, a kad me pitaju ima li smisla zaštititi, ja inovatore pitam ima li smisla staviti bravu na auto? Na primjer, carinska zapljena i zabrana prodaje neke robe, temelji se na zaštiti intelektualnog vlasništva", kaže Mihić.

Iz Zaklade za financiranje prototipova je s milijun i 300 tisuća kuna potaknuta izrada dvadesetak prototipova. Postotak onih koji su zaživjeli na tržištu bolji je od svjetskih 3 posto. "Razlog je taj što su većina naših inovatora ujedno i poduzetnici, pa putem svoje redovne djelatnosti razvijaju proizvod. To je naša specifičnost", rekao je Mihić, a zaslužnima za razvoj inovatorstva uručena su županijska priznanja. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.