Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspostavljen prvi izravni kontejnerski željeznički servis iz Rijeke za Austriju

30.11.2022.

14:01

Autor: Hina

Pogled na kontejnerski terminal na riječkoj Brajdici

Pogled na kontejnerski terminal na riječkoj Brajdici

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Uspostavljen je prvi izravni kontejnerski željeznički servis koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s austrijskim gradom Ennsom, izvijestili su u srijedu iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdicom.

Vlak će prema kontejnerskom terminalu u Ennsu prometovati svakoga tjedna, a prvi je krenuo s Brajdice 11. studenoga i stigao na odredište. Kontejnerskim blok-vlakom upravlja Maersk Line, a željezničke usluge obavlja CD Cargo Adria.


Izvršni direktor Jadranskih vrata Emmanuel Papagiannakis rekao je da veliki austrijski klijenti sada željeznicom mogu biti izravno povezani s Rijekom, naglasivši da je riječ o vrijednoj i pouzdanoj alternativnoj ruti.

Uz suradnju svih partnera, uključujući Maersk, CD Cargo i CTE Enns, vjerujemo da će nova usluga biti uspješna i privući više klijenata.

Emmanuel Papagiannakis

Papagiannakis je rekao kako, nakon prvih izravnih kontejnerskih vlakova za Češku u svibnju, novi servis dodatno doprinosi rastućoj mreži redovitih tjednih kontejnerskih blok-vlakova koja već uključuje Srbiju, Mađarsku i BiH. To daje sve veći značaj Jadranskim vratima kao kontejnerskoj luci za tržišta srednje i jugoistočne Europe, kazao je.


Prema neslužbenim podacima, u Jadranskim vratima i na kontejnerskom terminalu Brajdici i ove godine, nakon lanjskog rekorda, očekuju rekordni kontejnerski promet.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.