Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ususret jeseni s virusom: preporuke imunologa

05.10.2022.

14:07

Autor: Olivera Vinković

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je 185 novooboljelih, a 150 osoba je ozdravilo od COVID-19 bolesti. Korona će ostati među nama, a trenutno je rasprostranjena varijanta omikron. Zaraznija je, ali je li i lakša - pitali smo imunologa Zlatka Trobonjaču.

Broj aktivnih slučajeva oboljelih od kovida u PGŽ povećao za 35 osoba i iznosi 1303. Ukupno su tijekom utorka laboratorijski obrađena 603 uzorka brisa, što čini udio od 30,68 posto pozitivnih. 


Imunolog Zlatko Trobonjača potvrdio je da se omiktron virus pokazao nešto blažim, u odnosu na neke prethodne varijante. Mutacije mu dozvoljavaju zaražavanje gornjih dijelova dišnog sustava. Do sada su mnogi došli u kontakt s virusom pa imaju neku blažu verziju, iako možemo vidjeti da neki obole i od težih bolesti.


Podsjetimo, to je i dalje SARS virus i može izazvati teški akutni respiracijski sindrom. Na jesen možemo očekivati pojavu novoga soja, govori Trobonjača, jer se diljem svijeta javljaju novi sojevi koji mogu izbjeći imunost koju smo stekli. 


Četvta doza cjepiva preporučuje se starijima i imunokompromitiranima, a očekuje se i snažnija sezona gripe. 


Trobonjača dodaje: "Što se tiče četvrte doze, ja držim da bi je trebalo primjeniti. To je cjepivo koje preusmjerava našu imunost prema omikron virusu i čini mi se da je to jedan dobar smjer u kojemu cjepljenje ide. Držim da bi se ljudi trebali cijepiti i protiv gripe, a ako će se cijepiti i protiv korone onda bi trebalo proći negdje dva do tri tjedna da bi se dalo jednoj imunosti da se stvori prije nekakvog narednog cijepljenja."


Poslušajte izjavu:

Imunolog Trobonjača o aktualnoj kovid situaciji

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.