Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ususret sezoni komaraca: ne dopustite da se razvijaju u vašem dvorištu!

23.02.2016.

14:43

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nešto manje od 2,7 milijuna kuna Grad Rijeka izdvojio je za obaveznu preventivnu dezinskekciju, dezinfekciju i deratizaciju javnih površina. Posebna je pažnja usmjerena na borbu protiv komaraca, koji šire opasan virus zika.

Uz javne površine, gradskim će se novcem dezinsekcija, dezinfekcija i deratizacija provesti i u zajedničkim dijelovima stambenih zgrada, iako bi to, prema zakonu, trebali platiti vlasnici. Cilj je očuvanje javnoga zdravlja i uištavanje prijenosnika bolesti.

Usvojen je plan zaštite za ovu godinu, a s obzirom na trenutno pojačanu zabrinutost vezanu uz komarce i zika virus, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo poručuju da se komarci uništavaju kemijski i larvicidno samo na dijelovima grada gdje su legla dostupna. To su javne površine i obornska kanalizacija.

Problem predstavljaju privatna dvorišta i vrtovi sa zalihama stajaće vode u kojima nastaju legla komaraca do kojih ne može doći nitko osim vlasnika. Vesna Šušnić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stoga apelira na građane da se ponašaju odgovorno i spriječe nastanak komaraca. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.