Hrvatski radio

Radio Rijeka

Utvrđen prijedlog proračuna županije za 2021. godinu

16.11.2020.

12:21

Autor: Vladimir Jurić

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Župan Zlatko Komadina otvorio je današnju redovnu konferenciju za novinare informacijom da je utvrđen prijedlog proračuna PGŽ za 2021. godinu, a županijskim vijećnicima bit će predstavljen na već zakazanoj sjednici Županijske skupštine 26. studenog.

Istaknuo je da je konsolidirani Proračun županije za narednu godinu planiran na razini od 1,353 milijarde kuna, što je praktički na istoj razini II. Rebalansa za 2020. godinu, odnosno uz minimalan rast od 0,2 posto. Od navedenog iznosa 384,1 milijun kuna se odnosi na samu Županiju, a 969 milijuna kuna na rashode i izdatke proračunskih korisnika.

Župan je dodao da je i dalje najveći fokus na školstvu i zdravstvu o čemu govori i podatak da je 40,8 posto svih rashoda konsolidiranog proračuna usmjereno na obrazovanje, a 36,5 posto na zdravstvo.

Mi ćemo tek 2023. dosegnuti razinu proračuna iz 2019. godine iz razloga što nam se kroz sve porezne reforme smanjuje očekivani porast prihoda. Usprkos tome uspijevamo isfinancirati sve naše djelatnosti, a od početka pandemije  s posebnim naglaskom na zdravstvo, rekao je župan.

Od odluka s prošlotjednog Kolegija istaknuo je prijedlog godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom Primorsko-goranske županije za 2021. godinu. Naglasio je da se tim planom predviđa realizacija 14,2 milijuna kuna prihoda od pomorskog dobra, što je i sastavni dio Proračuna za 2021. ali će se, dodao, je kao i do sada taj prihod ponovno usmjeriti u pomorsko dobro za unapređenje, zaštitu i utvrđivanje granica pomorskog dobra.

Poslušajte što je pritom izjavio Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina:

Zlatko Komadina o prijedlogu proračuna, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.