Hrvatski radio

Radio Rijeka

UVBR Vladi: Jadran ne smije biti kolateralna žrtva u spašavanju Petrokemije

22.08.2016.

11:03

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga vjerovnika bivših radnika crikveničke hotelske kuće "Jadran" neugodno je iznenađena namjerom Vlade da dionice Jadrana iskoristi kao jamstvo za kreditiranje dugovanja "Petrokemije". Očekuje da Vlada od toga odustane, a kredit "Petrokemiji" riješi na drugi način.

U dopisu koji potpisuje predsjednik UVBR-a Mario Vukelić piše da "tvrtka Jadran ne smije biti kolateralna žrtva odluke tehničke Vlade o kreditiranju Petrokemije u predizborno vrijeme jer se time obustavlja i proces privatizacije Jadrana, a time i njezin razvoj". U udruzi ovu najavu smatraju izrazito nepovoljnom za hotelsku kuću, njenih 850 radnika malih dioničara, ali i za turizam Crikvenice te u konačnici i za cijelo hotelijerstvo.

Prošloga tjedna Vlada je najavila da će ovu odluku vjerojatno donijeti ovaj tjedan na telefonskoj sjednici. Bila je na dnevnome redu prošlotjedne sjednice tehničke Vlade, no kako se, prema objašnjenjima tehničkog premijera Tihomira Oreškovića i ministra gospodarstva Tomislava Panenića, nisu oko te odluke usuglasili svi koji su trebali, odlučivanje su prebacili za ovaj tjedan, uvjereni da to neće biti upitno. Najavili su da će sve državne dionice Jadrana, oko 80 posto vlasničkoga udjela, biti zalog.

Obrazlažući svoje nezadovoljstvo i traženje da Vlada odustane od takve odluke, iz UVBR Jadrana, osim što smatraju da bi time Jadran, kao jedna od najvećih preostalih neprivatiziranih hotelskih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, postala kolateralna žrtva kratkoročnog i necjelovitog rješenja za Petrokemiju, smatraju i da bi žrtve bile i mali dioničari Jadrana, koji su kako kažu, dvadesetak godina čekali na naplatu svojih utvrđenih tražbina u stečajnom planu Jadran d.d. u stečaju iz 2013.

Dionice Jadrana neće stvarno pomoći Petrokemiji, nego je to samo "gašenje požara" i "kupovanje vremena do izbora", smatraju u UVBR-u. Petrokemija je, po njihovim informacijama, navodno dužna INA-i i PPD-u oko 450 milijuna kuna, dok bi se zalogom dionica Jadrana dobio kredit od, kako su kazali i na Vladi, oko 200 milijuna kuna.

Vlada bi trebala pronaći cjelovito rješenje za kreditiranje Petrokemije, poručuju bivši radnici Jadrana, bila to sanacija ili privatizacija. To bi trebalo izvesti tako da se ne ugrožava privatizacija i razvoj Jadrana, kao i cijeloga crikveničkog područja kao turističkoga odredišta, za čiju je stagnaciju proteklih desetljeća kriva u prvome redu država.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.