Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uvođenje brzoga interneta šansa je za razvoj Gorskoga kotara

28.11.2016.

16:06

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Primorsko-goranska županija u Republici Hrvatskoj prednjači razvojem projekta e-županije, a interes za njegovom što bržom provedbom danas su na sastanku u Mrkoplju iskazali čelnici gradova i općina Gorskoga kotara.

Kako bi lokalne samouprave lakše odigurale državne i europske poticaje, predočena je zamisao o njihovu udruživanju u zajednički konzorcij. Odluka da se pri provedbi projekta e-županije primorsko-goransko područje dijeli na pet teritorijalnih cjelina uvažava posebnosti Gorskoga kotara tvrdi voditelj projektnih aktivnosti Vanja Smokvina. Kako kaže, radi se o izgradnji elektroničko-komunikacijske infrastrukture u goranskome ruralnom području, a uvođenjem brzoga interneta moglo bi se dodatno potaknuti ostanak ljudi i gospodarski razvoj.

Najizglednije je da će se goranski dio projekta provoditi po modelu javno-privatnog partnerstva. Načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić nada se da će privatne tvrtke iskazati interes za ulaganje. "Radi se o iznimno važnom projektu za koji smo napravili planove širokopojasne infrastrukture i markirali područja i pomalo se, uz pripremu projektne dokumentacije, spremamo da krenemo prema izgradnji", rekao je Padavić.

Zamjenik primorsko-goranskoga župana Marko Boras Mandić vjeruje da već postoje dobre naznake za nastavak projekta e-županije u Gorskome kotaru, koji se već primjenjuje, primjerice, u programu škola na daljinu. "Zato vjerujem kako ćemo, završetkom projektnih aktivnosti, doći do toga da nam je dostupno svako mjesto u Gorskom kotaru. Trenutno su neka gradska i općinska središta Gorskog kotara u znatno boljoj situaciji od perifernih naselja", kaže Boras Mandić.

U završnome dijelu današnjega sastanka goranski čelnici su najavili skori početak pregovora, čiji je cilj dogodine dobiti financijsku pomoć države za zimsko čišćenje nerazvrstanih cesta. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.