Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uvođenje novog koncepta 'Pametnih otoka'

30.06.2017.

20:18

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je na sjednici Otočnog vijeća na Visu da će se Uprava za otoke sustavno brinuti o otocima te zajedno s otočanima raditi na pripremi projekata i povlačenju novca iz EU.

Otočno vijeće je savjetodavno tijelo ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije čija je zadaća kreiranje savjeta, mišljenja i prijedloga u postupku donošenja akata koji se odnose na provođenje mjera i aktivnosti vezanih za održivi razvoj otoka.

Na 16. sjednici tog Otočnog vijeća raspravljalo se o izradi novog zakona o otocima, mjerama i aktivnostima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za održivi razvoj otoka te o otocima u kontekstu fondova Europske unije.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, koja je predsjedala Vijećem, predstavila je dosadašnje aktivnosti vezane uz izradu prijedloga novog zakona o otocima te otoke u kontekstu fondova Europske unije.

Istaknula je da će novi zakon biti usmjeren prema odrednicama Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka te će osigurati novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka i uvođenje novog koncepta 'Pametnih otoka' te proširenje uporabne funkcije Otočne iskaznice na nove mjere kao što su subvencioniranje vode, otočnoga javnog cestovnog prijevoza, potpore otočnim poslodavcima i mnoge druge, navodi se u priopćenju.

"Novim ćemo zakonom osigurati strateški pristup planiranju razvoja otoka te ih smjestiti u EU kontekst kako bi se projekti s naših otoka što kvalitetnije pripremili i nominirali za financiranje", istaknula je ministrica Žalac.

Dodala je da je u sklopu "Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.' kroz Prioritetnu os 7 'Povezanost i mobilnost' i Specifični cilj 7ii1: Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike predviđena alokacija 80 milijuna eura iz Kohezijskog fonda" te da se zbog važnosti otoka namjerava izraditi poseban mali operativni program namijenjen isključivo otocima i njihovu razvoju.

"Uprava za otoke, koju smo osnovali u svibnju ove godine, sustavno će se brinuti o svim aspektima otočnog razvoja te zajedno s otočanima raditi na pripremi projekata i povlačenju financijskih sredstava iz EU fondova",  istaknula je Žalac. 

Predstavnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, državna tajnica Maja Markovčić Kostelac govorila je o mjerama i aktivnostima koje to ministarstvo namjerava provoditi i koje provodi na otocima, pri čemu je istaknula potrebu definiranja novoga strateškog okvira za javni linijski pomorski prijevoz, korištenja novih tehnologija i 'pametnih' alata prilikom planiranja te modernizaciju sustava prijevoza, stoji na kraju priopćenja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.