Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz Dan žena o nejednakostima na platnim listama

08.03.2022.

16:49

Autor: Albert Petrović

Dan žena: može uz ruže drugo cvijeće, a može i ovako

Dan žena: može uz ruže drugo cvijeće, a može i ovako

Foto: Armin Durgut / Pixsell

O statusu žena u ruralnim područjima PGŽ-a raspravljalo se na dvadesetoj sjednici Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Polaganjem cvijeća kraj spomenika riječkoj Mlikarici, članice Centra za participaciju žena u društvenom životu odale su počast svim ženama za njihov rad u obitelji i društvu i borbu za socijalnu pravdu.

35 posto poljoprivrednih poslova u svijetu obavljaju žene, a više od 70 posto njih nije plaćeno za taj rad, koji je često nevidljiv. 


Relevantni podaci o Hrvatskoj ne postoje, budući da je zadnje istraživanje rađeno prije jedanaest godina i u njemu nema ispitanica iz Primorsko goranske županije. 


Hrvatska je duboko nepravedna prema ženama, čulo se u utorak kraj riječkog spomenika Mlikarici gdje su se, kao i u proteklih 16 godina, okupile članice Centra za participaciju žena u društvenom životu. 


Iako čine većinu diplomiranih, u Hrvatskoj žene zarađuju 16 posto manje plaće i dvostruko su manje zastupljene na upravljačkim mjestima, što našu zemlju stavlja na začelje Europske unije.


Poslušajte što su na Dan žena rekle predsjednica Upravnog odbora lokalne akcijske grupe Terra Liburna Anđela Cvjetković i predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu Antonija Pintar:

Anđela Cvjetković o neravnopravnosti poljoprivrednica

Antonija Pintar o trajnom potcjenjivanju žena pri isplati plaća

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.