Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz granicu uhićeno 20 ilegalaca i četvorica pomagača

26.09.2016.

12:09

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset osoba spriječila je granična policija u pokušaju da ilegalno prijeđu državnu granicu između Hrvatske i Slovenije kod Rupe, Pasjaka i Šapjana proteklih dana. Dva Albanca i dva Hrvata sumnjiče se za pomaganje ilegalcima.

Većina stranaca zatečenih u pograničnom području bili su tražitelji azila u Hrvatskoj i samovoljno su napustili prihvatilište kako bi pokušali ilgalno prijeći granicu. Trinaest Pakistanaca, dvoje Afganistanaca, Sirijca i Palestinca policija je zatekla u pet navrata od četvrtka do subote blizu graničnih prijelaza Rupa i Pasjak te na željezničkom prijelazu u Šapjanama. Izdani su im prekršajni nalozi prema Zakonu o nadzoru državne granice.

Jučer su u dva navrata u blizini Pasjaka zatečena tri državljanina Albanije, a zbog sumnje da namjeravaju ilegalno prijeći granicu privedeni su u Postaju granične policije Rupa. Policija još uvijek istražuje njihov slučaj, kao i dvojicu Albanaca za koje se sumnja da su pomagali ilegalcima u prelasku državne granice.

Dvojicu hrvatskih državljana, starih 26 i 31 godinu, policija sumnjiči da su za novac pokušali ilegalno prevesti četvoricu stranaca preko granice. Jedan od njih zatečen je u petak u Žejanama sa skupinom ilegalaca, a drugi je uhićen izvan Primorsko-goranske županije. Policija je tijekom istrage oduzela novac i druge predmete koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelom. Obojica osumnjičenih predana su pritvorskome nadzorniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.