Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz njihov dan: što bi trebalo biti bolje da bi učiteljima bilo lakše?

05.10.2020.

11:58

Autor: Iva Pavletić Crnić, Josip Krmpotić

Novo vrijeme, novi izazovi, staro zanimanje - učitelj je za sve! (Foto: Petar Glebov / Pixsell)

Novo vrijeme, novi izazovi, staro zanimanje - učitelj je za sve! (Foto: Petar Glebov / Pixsell)

Foto: - / -

Uz svjetski dan učitelja Primorsko-goranska županija dodijelit će nagrade najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima i ustanovama. Predstavnici sindikata Preporod, istim povodom, upozoravaju na to što bi trebalo biti bolje da bi učiteljima bilo lakše.

Svjetski je dan učitelja pa je prilika da se svim učiteljima barem na jedan dan pokloni zaslužena pažnja, za sve dane i godine koje provedu radeći s našom djecom. Tijekom pedagoške godine 2019./2020. u mirovinu je otišlo 33 djelatnika riječkih odgojno obrazovnih institucija.

U prostorima Prve sušačke gimnazije u Rijeci bit će održana svečanost dodijele šest županijskih nagrada od čega četiri najuspješnijim odgojno-obrazovnim djelatnicima te dvije odgojno-obrazovnim ustanovama s područja Primorsko-goranske županije. Podnevnu svečanost možete pratiti putem Facebook stranice PGŽ te u programu Kanala Ri.

A iz Sindikata Preporod poručuju da se za istim stolom što prije moraju naći ministar obrazovanja, ljudi iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, učitelji i nastavnici te predstavnici sindikata. 

Cilj tog susreta trebao bi biti da se brojni otvoreni problemi prosvjetara koji su u izloaciji ili na bolovanjima zbog pandemije riješili na humaniji način, rekao je u Rijeci predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Materijalni položaj se učiteljima, zbog ukidanja smjenskog rada, dodatno pogoršao. Prekovremeni rad im se ne priznaje, bez obzira što rade online, iz svojih domova i u razredima. Troškove mobitela, telefona, interneta pa ni struje nitko im ne refundira, a i cijepljnje protiv gripe trebali bi platiti sami, naglašavaju u sindikatu.

Sve to nije dobro, ali se sve još uvijek može popraviti i to u trenucinma dok je stotinjak učitelja u samoizolaciji, a dvadesetak ih je pozitivno na koronu i stoga baš na Svjetski dan učitelja upozoravamo na te probleme rekao je Stipić.

Poslušajte Stipićevo izlaganje na konferenciji za novinare, ali i razgovor s učiteljicom hrvatskog jezika Osnovne škole Ivana Zajca iz Rijeke Vesnom Božić koja je, nakon 40 godina rada, otišla u zasluženu mirovinu:

Vesna Božić: danas bi trebalo educirati i roditelje, pripremila Iva Pavletić Crnić

Željko Stipić upozorava na probleme, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.