Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:16 / 23.09.2017.

Autor: Lea Domijan Fišter

Uz otvorenje MMSU-a u Benčiću: vodstvo izložbom, performans i filmovi

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Benčiću održat će se večeras popratni programi izložbe "Tomislav Gotovac Anticipator kriza - Kuda idemo ne pitajte". Organizatori su pripremili vodstvo izložbom, kontroverzan performans i filmsku večer u Art-kinu Croatia.

Od 17 sati - vodstvo kroz izložbu - posjetitelje će kroz izložbu provesti cijeli tim koji je radio na konceptu, postavu i dizajnu izložbe. U 19 sati slijedi performans umjetnice Milo Moiré pod nazivom The Plopegg Painting Performance, u kojem umjetnica iz vagine izbacuje jaja punjena bojom te na taj način slika na platnu.

Snimke ove i The Script System akcije pregledane su milijunima puta diljem svijeta, a medijska polemika oko upotrebe ženskoga tijela u umjetnosti nastala je kao posljedica radikalnih istupa ove švicarske umjetnice. Ovaj se performans odvija u okviru programa DOPUST-a (Dani otvorenog performansa Rijeka), koji predstavlja popratni dio izložbe Tomislav Gotovac Anticipator kriza - Kuda idemo ne pitajte.

U 20 sati u Art-kinu Croatia - prikazuje se filmski program Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!, koji u ovom dijelu donosi dva filma: Identity Number iz 2001. i Plastični Isus iz 1972. Autor prvoga filma je Tomislav Gotovac, kameru potpisuje Vedran Šamanović, a film je napravljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Zagreb.

Scenarij, režiju, montažu filma Plastični Isus potpisuje Lazar Stojanović, kameru Branko Perak, a uloge u filmu igraju Tomislav GotovacLjubiša RistićVukica ĐilasRusomir BogdanovskiGojko Šarić i drugi. Film je nastao u produkciji Filmske radne zajednice Centar, Akademije za pozorište, film i televiziju Beograd.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.