Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz Svjetski dan šećerne bolesti: Ne njurgaj, pokreni se!

12.11.2022.

09:40

Autor: Tatjana Sandalj

Na slici nije Mlaka, ali ne njurgajte, pronađite svoju zelenu površinu i progibajte se

Na slici nije Mlaka, ali ne njurgajte, pronađite svoju zelenu površinu i progibajte se

Foto: Alexander Fox | PlaNet Fox / Pixabay

Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije obilježava Svjetski dan šećerne bolesti akcijom "Ne njurgaj, pokreni se".

Odjel socijalne medicine NZZJZ PGŽ je, u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci i Fitness Insanity, organizirao obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti javnozdravstvenom akcijom od 10 do 12 sati u Rijeci, u parku na Mlaci. 


Osim vođenog vježbanja, građane očekuje i besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi.


Naime, uz zdravu prehranu, pojačana tjelesna aktivnost smatra se najboljom prevencijom šećerne bolesti, a s obzirom na to da je šećerna bolest jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu, NZZJZ PGŽ poziva svih da usvoje zdrave životne navike i redovito provjeravaju razinu šećera u krvi.


U svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. Svaka druga oboljela osoba ne zna da ima šećernu bolesti, a većina boluje od šećerne bolesti tipa 2 koja se u 80 posto slučajeva može spriječiti promjenom životnih navika.


Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog dvadeset i prvu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Fokus ovogodišnjeg obilježavanje je dostupnost edukacije o šećernoj bolesti, a slogan je: Edukacijom do bolje sutrašnjice.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.