Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uzbudljiva godina za JGL, slijedi proizvodnja u Srbiji i probijanje u Aziju

30.12.2015.

14:50

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iza Jadran galenskog laboratorija je uzbudljiva godina velikih uspjeha i padova. Realizirali smo san i naišli na krizu, govori o protekloj godini direktor JGL-a Ivo Usmiani, koji posljednji ovogodišnji tjedan provodi na snježnom odmoru u Obertauernu.

Očekivanja od nove vlade
Više od 80 posto proizvodnje JGL izvozi, no poslovanje ovisi o hrvatskim propisima. Što očekuju od nove vlade? 
"Kao i doma, moramo izbalansirati prihode i rashode, to je prioritet nove vlade. Deficit koji generiramo iz godine u godinu je neprihvatljiv. Treba smanjiti troškove jer ovo naše gospodarstvo to ne može podnijeti. Mi godinama gubimo konkurentnost nauštrb socijalne i budžetske Hrvatske i to je neprihvatljivo stanje koje moraju hitno promijeniti. Uostalom, i pitanje našeg duga je vrlo upitno, i to je priča koje se moraju uloviti i podrazumijeva nekoliko reformi", kaže Usmiani.

"Ostvarili smo jedan san, novu tvornicu, u koju smo uložili 50 milijuna eura. Pripremili smo se prvi put u svojoj povijesti da razvoj prethodi rastu, stvorili i kapacitete i tehnologiju za budućnost. Međutim, kao i u životu koji je pun uspjeha i padova, naišli smo na krizu, geopolitičku u Ukrajini i Rusiji, koja je značajno umanjila našu uspješnost", govori direktor Jadran-galenskog laboratorija Ivo Usmiani.

Pojašnjava kako je rublja devalvirala 100 posto, grivna isto tako, što se izravno odrazilo na poslovanje. "Izgubili smo 100 milijuna kuna na tim transakcijama, što je značajno umanjilo profitabilnost i tražilo rezove. Morali smo otpustiti dvadesetak ljudi kako bismo sačuvali zdravu jezgru", govori Usmiani i dodaje da su u tome i uspjeli. Kriza i dalje traje, rublja pada, izravno je vezana za cijenu barela nafte. 

JGL fakturira u rubljama, a pao je životni standard, pale su cijene, što se ne može kompenzirati rastom. Ni prognoza nije dobra: Saudijska Arabija i Iran povećavaju proizvodnju, pa cijena nafte i dalje pada. Otvaraju se neka druga tržišta. To su Vijetnam, Saudijska Arabija, Indonezija. "Diverzificiramo tu našu ovisnost: rastemo u Kazahstanu, otvorili smo Bjelorusiju, no utjecaj Rusije i Ukrajine na naše poslovanje je još uvijek velik, tako da s vremenom moramo tu ovisnost smanjivati. Iako je to trenutak, Rusija će se vratiti", misli Usmiani.

U idućoj godini JGL namjerava dovršiti projekt u Srbiji. To je nova tvornica koju su kupili od BG Pharme koja je bila u stečaju i sada je postavljaju na noge. U veljači očekuju početak proizvodnje, što će otvoriti mogućnost bescarinskog tretmana u Kazahstanu, Bjelorusiji, Rusiji, Armeniji i još puno država.

"To je prvi projekt koji moramo dovršiti. Puno radimo i na 'business to business' modelu poslovanja sa zapadnom Europom i sa svim državama Srednjeg istoka i zemljama Aseana. Imamo prve isporuke u Singapur, Tajland, Maleziju, i zapravo širimo naše poslovanje", optimističan je direktor JGL-a Ivo Usmiani. Poslušajte razgovor:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.