Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uzbudljivo putovanje Ugandom, Tanzanijom i Zanzibarom

30.01.2020.

13:31

Autor: Glorija Fabijanić Jelović

Foto: Milvana Arko Pijevac

Foto: Milvana Arko Pijevac

Foto: - / -

U emisiji Radio Rijeke, BOX IN, ugostili smo Milvanu Arko Pijevac, inženjerku biologije, djelatnicu riječkog Prirodoslovnog muzeja, a povod je bio - ostvarenje njenog dugogodišnjeg sna - putovanja u Afriku.

"To je svijet drugačiji od našeg", kaže Milvana Arko Pijevac i nastavlja: " To je bilo putovanje Uganda, Tanzanija i Zanzibar, sa glavnim ciljem - foto safarijem. Vidjela sam vrste životinja koje su danas ugrožene - od slonova, žirafa, antilopa, impala, lavova, geparda, nosoroga ...", priča Milvana.

Božić je dočekala sa jednim plemenom na jezeru Bunioni, kao njihova gošća, i zajedno s njima je pripremala božićni ručak.

Jezero Bunioni je jedno od još očuvanih jezera koje turizam za sad nije dotaknuo, kaže Milvana, uz njega žive autohtoni domoroci dvaju plemena koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, žive vrlo jednostavno, ali su izuzetno sretni jer žive u jednom zdravom okolišu, bez industrije, na jezeru Bunioni koje je drugo najdublje jezero u Ugandi. Nastalo je potapanjem vulkana i ima 29 otoka na kojima žive obitelji, koriste vodu iz jezera, nemaju ni vodovoda ni struje, a žive u kućama koje su napravljene od gline, krov je slamnat, u kući imaju glinene posude za čuvanje hrane i prostirke na podu, ali život se odvije na otvorenom. Flora i fauna je izrazito bujna, sve raste, imaju oko 25 vrsta banana i ishrana im je izuzetno zdrava, priča nam Milvana Arko Pijevac.

Poslušajte još puno zanimljivih detalja s ovog dalekog i uzbudljivog putovanja u razgovoru koji je s Milvanom Arko Pijevac vodila Gloria Fabijanić Jelović.

Box in: Milena Arko Pijevac, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Galerija
Zanzibar, Foto: Milvana Arko Pijevac, Foto: -/-
Zanzibar,  Foto: Milvana Arko Pijevac, Foto: -/-Uganda, Foto: Milvana Arko Pijevac, Foto: -/-Zanzibar,  Foto: Milvana Arko Pijevac, Foto: -/-Uganda,  Foto: Milvana Arko Pijevac, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.