Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uzgoj tartufa na plantažama: trend koji u Hrvatskoj još uvijek nije zaživio

25.09.2019.

10:40

Autor: Nenad Lučić

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Ilustracija (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Osim podatka da je ovogodišnja Gljivarijada u Liču na stručnoj edukaciji okupila više od stotinu djece iz osam osnovnih škola, pozornost je privuklo i edukativno predavanje na kojem je bilo riječi o mogućnosti plantažnog uzgoja tartufa.

Govorilo se i o mogućnostima da po ovoj gljivi, osim Istre, budu prepoznati i drugi dijelovi Hrvatske. Iako u Hrvatskoj postoji određen broj privatnih inicijativa, kod nas je mogućnost plantažnog uzgoja tartufa trend koji još uvijek nije zaživio, ističe dr. Željko Zgrablić s Hrvatskog šumarskog instituta.

U Italiji, Francuskoj i Španjolskoj ta tradicija traje već dulje vrijeme, a priča se proširila i do daleke Australije koja svoj položaj na južnoj hemisferi koristi kao prednost jer crni tartuf može ponuditi tržištu i izvan europske sezone dozrijevanja.

Za gastronomski i cijenom najvrjedniji veliki bijeli tartuf tehnologija plantažnog uzgoja je i dalje velika nepoznanica. U Hrvatskoj onih koji pokazuju zanimanje za plantažni uzgoj ima diljem zemlje, no sve ono što se trenutačno nudi na tržištu dolazi iz prirode, a od cijenjene je gljive zasad jedino Istra uspjela osmisliti kvalitetan gastronomski i turistički brend.

Tim putem, tvrdi dr. Željko Zgrablić, pomalo kreću i drugi, pa je Varaždinska županija naručila studiju istraživanja eventualnih staništa tartufa i mogućnosti razvoja tartufarstva. Prije ili kasnije, kažu procjene, umjetni će uzgoj cijenjene gljive postati hrvatska stvarnost, pri čemu se kao ekonomski isplativ posao nameće uzgoj crnog tartufa, dok je s ostalim, manje cijenjenim vrstama teže ostvariti željeni prinos. Poslušajte razgovor:

Plantažni uzgoj tartufa, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.