Hrvatski radio

Radio Rijeka

[UŽIVO] Stožer: osmero novooboljelih, ukupno 2047; preminule četiri osobe

28.04.2020.

14:02

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U 24 sata u Hrvatskoj je svega 8 novooboljelih od kovida, što je ukupno 2047. Preminule su četiri osobe, dvije u Koprivnici i dvije u Splitu, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

U Koprivnici je preminuo muškarac rođen 1939. godine te žena rođena 1926. godine, dok su u Splitu preminuli muškarac koji je 1940. i žena koja je 1961. godište, svi s kroničnim bolestima. Dvije od te četiri osobe bile su na respiratoru.

Beroš se osvrnuo i na reaktivaciju javnoga zdravstvenog sustava i rekao kako je s ravnateljima bolnica dogovoreno pokretajne dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su bili odgođeni zbog epidemije. Uzimajući u obzir prioritete i rizike, ažurirat će se liste čekanja, a svi će pacijenti biti obaviješteni o novim terminima, rekao je. Pojačat će se koordinacija s obiteljskim liječnicima radi obavljanja preoperativnih pretraga na način da se maksimalno skrati boravak u bolnici, povećat će se usluge dnevnih bolnica, pacijenti će se na preglede u poliklinike naručivati u točno određeno vrijeme kako bi se smanjile gužve, pojačano će se koristiti uputnice A5 koje omogućuju konzultacije sa specijalistima bez pregleda te uvesti telemedicinske usluge, najavio je ministar zdravstva.

Ukupno su do sada u Hrvatskoj od kovida preminule 63 osobe, što je stopa od 15 smrti na milijun stanovnika, rekao je Vili Beroš. Na respiratoru je 21 pacijent.

Hospitalizirano je 287 bolesnika, 16 manje u odnosu na jučer. Oporavljenih u bolnicama je 532, što je 15 više nego jučer, a kod kuće se oporavilo 700 osoba, 51 više u posljednja 24 sata.

Ukupno su do sada oporavljene 1232 osobe, od čega jučer 66. Do sada je obavljeno 33.577 testiranja, a od toga 760 u posljednja 24 sata. Postotak pozitivnih u odnosu na ukupno testirane je 6,10.

"Silazna epidemijska krivulja ne smije značiti i silaznu krivulju opreza, prema tome moramo i dalje nužno biti oprezni", istaknuo je ministar zdravstva.

Naglasio je da se svi podaci vezani uz pandemiju kovida u Hrvatskoj mogu pronaći kao strojno čitljivi otvoreni podaci na stranici koronavirus.hr.

Praćenje putem mobitela na dobrovoljnoj osnovi

Praćenje kontakata zaraženih osoba putem mobitela je epidemiološka mjera koja bi funkcionirala na dobrovoljnoj osnovi, uz strogo poštivanje privatnosti i Opće uredbe o zaštiti podataka, koja će ovisiti o epidemiološkoj situaciji, izvijestio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

"Takvo rješenje ima sedam ili osam država članica EU, dok je 12 država članica najavilo pripremno puštanje u rad takve aplikacije, koju svi vide kao mogućnost kojom bi se spriječila ili umanjila brzine širenja zaraze drugog vala koji bi mogao doći najesen'', pojasnio je.

Dodao je da će Njemačka takvu aplikaciju pokrenuti u svibnju te da će EU ''vjerojatno ići prema zajedničkim rješenjima jer bi s takvim sustavom svi znali sa čime se suočavaju''.

Govoreći o radnom vremenu trgovina i neradnim nedjeljama, Božinović je napomenuo da sve odluke Stožera mogu trajati najdulje dok traje epidemija. Dodao je da inspektori Državnog inspektorata nakon popuštanja mjera posebno prate fizičku udaljenost između ljudi, dezinficiranje prostora i korištenje zaštitne opreme.

"Nije cilj nikakva represija. Naše inspekcije su tu da ukazuju na nepravilnosti kad ih uoče, a dosad nije bilo primjera da se odbijaju sugestije. Rezultati govore da postoji stvarno visoki stupanj razumijevanja u krizi", zaključio je Božinović.

Konferenciju Nacionalnog stožera Civilne zaštite prenosili smo uživo - pogledajte snimku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.