Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uzrok požara na Škurinjama - neugašene cigarete u smeću

19.02.2018.

14:10

Autor: Josip Krmpotić, Blanka Uzelac

Prizor zgarišta (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Prizor zgarišta (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Policija je kazneno prijavila 35-godišnjaka zbog sumnje da je uzorkovao požar u skladištu Elgrada na Škurinjama ispraznivši pepeljaru s neugašenim cigaretama u plastičnu vreću za otpad. Skladište je napustio bez prethodne provjere jesu li opušci ugašeni.

Opušci su zapalili plastičnu vreću, a požar se proširio na skladišni prostor Elgrada i druge tvrtke te na autopraonicu u neposrednoj blizini.

Uzrok požara koji je u petak buknuo u skladištu tvrtke Elgrad na području Škurinja, u Rijeci, je ljudska radnja - rezultat je to dosad utvrđen očevidom kog su proveli policija, djelatnici Centra za forenzična ispitivanja "Ivan Vučetić" iz Zagreba i Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Za svaki slučaj, jedna ekipa vatrogasaca još je na požarištu, a slike nisu oku nimalo ugodne. Elgrad - tvrtka u čijim je skladištima bilo drvene građe, iverice, iverala, suhog drva... ostala je bez tri od ukupno četiri hale. Borba s vatrom trajala je intenzivno tri puna sata.

Na tom širokom prostoru tek je jedan hidrant, upozorava Mance i dodaje da bit mreža hidranata morala biti razgranata, posebno uz takve objekte u kojima se može očekivati veliki požar. 

Slijedilo je još 12 sati dogašivanja, pa još 48 sati kontrole. Zapovjednik JVP Grada Rijeke Hinko Mance ističe da na na riječkom području već dvadesetak godina nije bilo tako velikog požara. Podsjeća da je na gašenju bilo angažirano 45 vatrogasaca s 15 vozila i još tolike snage bile su u pripravnosti u lokalnim DVD-ima i u JVP Rijeka. 

Zaposlenici Elgrada nisu se predali i već danas čine sve da na novoj lokaciji, udaljenoj pedesetak metara od stare, krene normalizacija posla. Direktor prodaje Mladen Lovreković naglašava da će ispoštovati sve obveze koje su preuzeli i sve naručeno isporučiti. Uspostavit će svakodnevnu kamionsku vezu Rijeka - Zagreb, ako bude potrebno i češće, da bi sve dostavili na vrijeme. Sve narudžbe koje su bile poroizvedene, a stradale su u požaru, napravit će se ponovo u najkraćem mogućem roku, zaključio je Lovreković.

Potpuna normalizacija, kažu u Elgradu, može se očekivati tek krajem slijedećeg tjedna. Materijalna šteta je znatna, žrtava, a to je i najvažnije, nije bilo. Hoće li biti daljih policijskih akcija možemo samo nagađati. 

Poslušajte što je, nakon završenog kriminalističkog istraživanja, izjavila glasnogovornica PU Primorsko-goranske Svemirka Miočić te što je o situaciji na požarištu doznao Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.