Hrvatski radio

Radio Rijeka

Valeria Petrachina - Ruskinja iza uspjeha riječkih sinkro-plivačica

20.06.2015.

12:08

Autor: Jelena Butković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove subote na jutarnju je kavu u naš studio došla trenerica vrlo uspješnoga kluba sinkroniziranoga plivanja "Primorje Aqua Maris" - Valeria Petrachina. Osim o sportu koji voli, govorila je o svojem životnom putu te dolasku u Rijeku prije 10 godina.

Riječki klub sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris niže uspjeh za uspjehom. Djevojke su osvojile niz zlatnih medalja na državnim prvenstvima za kadetkinje i za seniorke, a jedna od najzaslužnijih za njihove uspjehe je glavna trenerica Valeria Petrachina. Rođena u Rusiji u obitelji sportaša, Valeria je trinaest godina trenirala sinkronizirano plivanje i u Moskvi završila Kineziološki fakultet.

S trenerskim je poslom nastavila svuda po svijetu, a onda je, na poziv predsjednika Primorja Aqua Maris, došla u Rijeku. Zanimljivo je da je upravo ovdje upoznala svog supruga, također Rusa, pomorca, i sada imaju dvogodišnju kćer Mašu. "U Rusiji sinkro-plivačice treniraju devet sati, dva na suhom, a ostalo u bazenu", kaže Valeria, dok je u Hrvatskoj trening ipak nešto lakši.

Voljela bi da na tribinama, kada se održavaju natjecanja, bude više gledalaca, a ne samo roditelji onih koji nastupaju. Prvo, veliko natjecanje koje slijedi je međunarodni Primorje sinkro-kup, od 25. do 28. lipnja na Bazenima Kantrida. I seniorke Rebeka Domika i Mia Šestan pokazat će svoje znanje i umijeće, a zatim će te plivačice i odlične učenice na svjetsko prvenstvo u Kazan.

Sinkro-plivačice nastupit će i na završnoj reviji 12. srpnja, također u Rijeci, a nove članice upisivat će se u rujnu. S Valeriom Petrachinom u Kaf'eu Radio Rijeke razgovarala je Jelena Butković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.