Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vandalizam u Europskoj prijestolnici kulture: kako mu stati na kraj?

20.01.2020.

14:27

Autor: Josip Krmpotić

Od zapaljenog Kožarićeva stoga sijena ostao je samo željezni stup (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Od zapaljenog Kožarićeva stoga sijena ostao je samo željezni stup (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Još malo vandalizima u Europskoj prijestolnici kulture: u potpunosti je demoliran sanitarni čvor postavljen na odmorištu uz Češki dom na području Mjesnih odbora Pehlin i Grbci. Vandali su bili toliko žestoki da se čvor ne može popraviti.

Dodajmo tome da je u posljednje vrijeme, u vrlo kratkom razdoblju - dva puta - ukradena udaraljka kojom se uz Most hrvatskih branitelja, na posebno postavljenoj glazbenoj instalaciji, mogla odsvirati "Lijepa naša". Jesmo li to malo povandalili?

A bit će da je tako, jer kako drugačije pojasniti spoznaju da je lani Direkcija komunalnog redarstva primila 225 prijava vandalizma - čak 80 više nego godinu ranije! Ulaganja i trošak nisu baš mali, kaže ravnatelj Direkcije zajedničkih komunalnih djelatnosti Grada Rijeke Željko Vitas. "Radi se o oko 600 tisuća kuna, što uloženih sredstava, što u zamjenu dotrajalih, što postojećih", kaže Vitas.

Gradsko vijeće je na inicijativu Liste za Rijeku pokrenulo priču i radi se akcijski plan kontra vandalizima. "Tek sad postajemo svjesni koliko to veliki problem jer on uzrokuje štetu po gradsku imovinu, nanosi štetu imidžu grada, jer znamo kako se štete tu reflektiraju, i mislim da ga treba rješavati. Nije tu Grad Rijeka jedini koji mora reagirati, tu je i policija koja mora ažurnije reagirati prema takvim pojavama, tu je i civilno društvo", kaže Danko Švorinić iz Liste za Rijeku.

A to naše društvo razbija i lomi svašta: klupe, koševe, tobogane, autobusna stajališta, rampe, kontejnere za smeće, prometnu infrastrukturu, sijeno da i ne spominjemo... Ni šest postavljenih kamera ni obilasci niti apeli na daju baš dobre rezultate.

Zaključak: čini se da su jedina učinkovita rješenja protiv vandalizma kamere, kazne i patrole. Tek na kraju na red dolazi svijest građana, a velika svečanost otvaranja kojom kulturu vraćamo narodu, samo što nije počela... Javlja Josip Krmpotić:

Vandalizam, pripremio Josip Krmpotić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.