Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vapaj iz morskih dubina: vrijeme je da se odreknemo jednokratne plastike!

03.07.2019.

10:10

Autor: Neva Funčić

Foto: Greenpeace

Foto: Greenpeace

Foto: - / -

U sklopu kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu, Greenpeace je danas u Umagu izložio šest metara visoku skulpturu kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada. Srpanj je proglašen mjesecom borbe protiv plastike.

Povodom stupanja na snagu Direktive o jednokratnoj plastici, osvrnuli su se na hitnost usvajanja ambicioznih mjera, a povodom Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica, na peticiju za njihovu zabranu koju je u samo nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 tisuća građana.

"Srpanj je proglašen mjesecom borbe protiv plastike pa smo stoga i mi htjeli na slikovit način pokazati njen štetan utjecaj na morski svijet. Ružni prizori na plažama samo su mali dio onečišćenja. Treba znati da većina plastike koja dospije u mora potone na dno i ostavlja dramatične posljedice na život u moru. Životinje se mogu zaplesti u nju, ugušiti ili zamijeniti plastiku za hranu, što može rezultirati smrću odraslih jedinki i mladunčadi. Na to nas upozorava i ova skulptura", izjavila je Petra Andrić, voditeljica Greenpeaceove kampanje protiv plastike.

Vijesti o morskim životinjama pogođenih najezdom plastike sve su češće, a zabrinjavaju i rezultati nedavnih istraživanja. Primjerice, ono provedeno na 102 kornjače u Mediteranu, Pacifiku i Atlantiku, pronašlo je mikroplastiku u svim primjercima. Mikroplastika je pronađena i u probavnom sustavu svih 50 istraženih jedinki kitova, dupina i tuljana nasukanih na britanskim obalama.

"Danas stupa na snagu Direktiva o jednokratnoj plastici, a zemlje Europske unije imaju dvije godine da je prenesu u nacionalne zakone. No nema razloga da čekamo službene zabrane, odreknimo se jednokratnih plastičnih proizvoda već danas. Kao stanovnici primorskog i turističkog grada moramo aktivno sudjelovati u očuvaju našeg podneblja. Odgovornim ponašanjem i promjenom navika zalažemo se za dobrobit naše djece te stvaramo bolji svijet za nadolazeće generacije", poručio je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Današnji dan, 3. srpnja, proglašen je Međunarodnim danom bez plastičnih vrećica. U nedavno provedenom istraživanju plastike na Jadranu, od 658 identificiranih plutajućih plastičnih predmeta oko velikih gradova i slivova rijeka, najveći udio (29 posto) činile su plastične vrećice. U ovom razdoblju Greenpeaceova kampanja je usmjerena na peticiju za njihovu zabranu koju je u nekoliko mjeseci potpisalo više od 50 tisuća ljudi.

Skulptura kitova bit će izložena i u Poreču (u srijedu, 3. srpnja, od 18 do 22 sata na gradskoj šetnici) i Puli (četvrtak, 4. srpnja, od 18 do 22 sata na Trgu Portarata). Na Greenpeaceovom informativnom štandu građani će moći potpisati peticiju, izračunati svoj plastični otisak te saznati kako jednostavnom promjenom navika mogu spriječiti dotok velikih količina plastike u more. Poslušajte razgovor s Petrom Andrić, voditeljicom Greenpeaceove kampanje protiv plastike:

Petra Andrić: Srpanj je proglašen mjesecom borbe protiv plastike, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.