Hrvatski radio

Radio Rijeka

Varga u Opatiji: Jednaka zdravstvena zaštita za bogate i siromašne

25.05.2015.

14:11

Autor: Olivera Vinković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Opatiji je počela dvodnevna Konferencija za zdravstvo na kojoj će se raspravljati o promjenama u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja. Sudjeluje i ministar zdravlja Siniša Varga.

Bit će značajnih pozitivnih promjena u zdravstvenoj zaštiti kako se ne bi povećavale participacije u zdravstvenom osiguranju, naglasio je ministar zdravlja Siniša Varga. Na konferenciji u Opatiji on govori o nacionalnom programu i akcijskim planovima Ministarstva zdravlja.

"Razlike između siromašnih i bogatih u liječenju neće biti, svi po jednakim pravima imaju solidarnu zdravstvenu zaštitu", nastavio je ministar. Ta je tradicija nastala 1922. godine, otkada imamo HZZO kao nacionalnog zdravstvenog osiguravatelja.

Ujedno, novi model zdravstvenog turizma hrvatskom zdravstvu može donijeti 800 milijuna kuna dodatnog prihoda. Tako bi i pojednci i zaposlenici u sustavu zdravstva imali više novca, bolju opremu uvjeti za pružanje besplatnih usluga u zdravstvu, čulo se na početku skupa u Opatiji.

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec novi je model ugovaranja bolničke zdravstvene zaštite nazvala velikim pomakom. Bolnice će dio prihoda dobivati prema izvršenoj usluzi, a ne kao dosad - da se budžet određuje godinu dana unaprijed. Sada se bolnice bore za svakog pacijenta, liste čekanja se smanjuju, a kvaliteta usluga raste. Iz Opatije javlja Olivera Vinković:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.