Hrvatski radio

Radio Rijeka

20:17 / 06.03.2022.

Autor: Radio Rijeka

Vatrena kugla preletjela nebom u subotu bila je vidljiva i iz dijela Hrvatske

Vatrena kugla zabilježena kamerom iz Huma u Istri

Vatrena kugla zabilježena kamerom iz Huma u Istri

Foto: - / Hrvatska / Globalna meteorska mreža

Obzirom na velik broj dojava i upita građana, Hrvatski astronomski savez izvijestio je u nedjelju da je 5. ožujka oko 19:55 sjajna vatreba kugla, meteor bolid, opažana s mnogo lokacija iz Hrvatske. 

Riječ je o izgaranju svemirskog tijela, vjerojatno porijeklom iz Asteroidnog pojasa, koje je izgorjelo u atmosferi negdje iznad srednje Italije, potvrdili su iz Hrvatskog astronomskog saveza. 


Vatrena kugla trajala je desetak sekundi, a gledana iz naših krajeva bila je sjajnija od Mjeseca starog 4-5 dana, što znači da je iznad mjesta preleta vrlo vjerojatno bila značajno sjajnija od punog Mjeseca. 


Hrvatska odnosno Globalna meteorska mreža zabilježila je pojavu te možemo reći da je tijelo prilikom ulaska u atmosferu Zemlje vjerojatno imalo nekoliko kilograma, a po završetku gorenja, ako je od tijela nešto ostalo, raditi će se o nekoliko dekagrama materijala iz svemira, poručuju astronomi u priopćenju. 


Daljnje analize i eventualnu potragu, ako se utvrdi da je pao meteorit, nastaviti će kolege iz Talijanske meteorske mreže, obzirom da se događaj dogodio na teritoriju Italije, poručili su.

Vatrena kugla zabilježena kamerom iz Roča u Istri

Vatrena kugla zabilježena kamerom iz Roča u Istri

Foto: - / Hrvatska / Globalna meteorska mreža