Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vatrogasci, gasilci i vigili del fuoco gase šumski požar na granici

19.09.2015.

15:37

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon sudara izbio je požar na vozilu, zapalila se i suha vegetacija i nastao je veliki šumski požar koji prelazi s hrvatskog na slovenski teritorij. To je dio scenarija međunarodne vježbe što je održana na hrvatsko-slovenskoj granici.

Riječ je o vježbi "Herkules" koja je, u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje, održana danas na području Primorsko-goranske županije, između mjesta Vele Mune – Žejane – Šapjane – Starod. U njoj je sudjelovalo 600 pripadnika službi zaštite i spašavanja iz Hrvatske, Slovenije i Italije. 

Bili su tu pripadnici DUZS-a, MORH-a, MUP-a, HCK-a i Županije Primorsko–goranske te pripadnici Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje i Gasilska zveza Slovenije/Obalno–kraška regija, Ilirska Bistrica te vatrogasci iz talijanske regije Friuli-Venezia-Giulia.

Naglasak je bio na komunikaciji i uvježbavanju procedura između hitnih službi Hrvatske i Slovenije u sklopu 4. kampa Vizije varnosti. Vježba je počela jutros prikazom desantiranja vatrogasaca iz helikoptera i gašenja požara iz zraka, a nastavilo se u Obučnom vatrogasnom centru u Šapjane nizom manjih vatrogasnih vježbi. Poslušajte dio atmosfere i ocjenu vježbe:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.