Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vatrogasci preporučuju: Pazite na grijalice i peći, kontrolirajte dimnjake

25.02.2018.

12:11

Autor: Boris Kanazir

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Vrlo niske temperature, posebno u kombinaciji s jakim vjetrom, često donose dodatni posao vatrogascima. Uklanjaju se stabla s prometnica, katkad i prijeteći dijelovi krovova ili fasada, a pojačano loženje stvara i veću opasnost od požara.

Unatoč buri i temperaturama zraka u minusu, ova nedjelja za riječke vatrogasce zasad protječe mirno, doznajemo od dežurnih u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke. Bura u gradu ne stvara značajne probleme i zbog nje od jutros nije bilo intervencija.

Vrlo niske temperature građane "tjeraju" da dodatno zagrijavaju svoje prostore, a posebno oprezni moraju biti oni koji se griju pećima na drva. Pojačano loženje u kombinaciji s jakim vjetrom može lakše dovesti do požara dimnjaka, kažu vatrogasci. To se u prvom redu odnosi na starije zgrade i kuće.

Najbolji je način da se zaštitimo od požara da grijalice i peći ne ostavljamo bez nadzora. Ako ložite drva, nije naodmet s vremena na vrijeme pogledati prema krovu i tako se uvjeriti da je s dimnjakom sve u redu. A ako primijetite pojačan dim, svakako nazovite 193!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.