Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vatrogasci u PGŽ spremni i za velike požare

23.07.2015.

11:30

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vatrogasci na riječkom području spremni su za eventualne eventualne veće požare na otvorenom. Proteklih dana imali su pune ruke posla, ali sve požare brzo su ugasili.

U šest javnih vatrogasnih postrojbi u Primorsko-goranskoj županiji (Rijeka, Opatija, Crikvenica, Delnice, Krk i Mali Lošinj) djeluje 240 vatrogasaca, a u dobrovoljnim društvima još oko tisuću ljudi. To su dovoljne snage za borbu s velikim požarima kakvih ove godine, srećom, nije bilo na našem području, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.

Foto: Boris Kanazir / Radio Rijeka 

Proteklih dana vatrogasci su imali puno posla na širem riječkom području: gorjelo je u više navrata uz prugu prema Zagrebu - od Hreljina do Tuhobića, uz cestu prema Lanišću na Učki, Svetom križu... Svi požari brzo su ugašeni bez opasnosti za ljude i imovinu. "Naša je taktika da na svaki dojavljeni požar šaljemo najjače raspoložive snage", objašnjava zapovjednik Šćulac.

Građani se, kada uoče požar i promatraju ga iz daljine, često pitaju znaju li vatrogasci da gori, pitaju se hoće li uskoro doći i gasiti ga, a katkad i zločesto komentiraju "sutra će, ako stignu". Mladen Šćulac objašnjava da vatrogascima, kada dođu na mjesto požara, treba neko vrijeme da rasporede snage i počnu gasiti vatru. Obično prođe sat-dva prije no što je požar lokaliziran i ugašen.

U obzir valja uzeti i uvjete u kojima vatrogasci rade. Oprema koju moraju nositi je teška, temperature su zadnjih dana iznimno visoke, teren nepristupačan... Samo hodanje po kamenjaru vrlo je zahtjevno i umara, a onda još treba dodati i boravak neposredno uz vatru te gašenje požara.

Podsjećamo da je tijekom ljeta strogo zabranjeno paljenje vatre na otvorenom, a ukoliko radite roštilj, podsjeća vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, osigurajte dovoljno vode. Ukoliko se dogodi da vatra izmakne kontroli, odmah nazovite vatrogasce na 193 ili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje na 112.

Za kraj ovoga i početak sljedećeg tjedna meteorolozi najavljuju kišu i pad temperatura zraka. To bi i vatrogascima trebalo donijeti barem nekoliko dana predaha od brojnih požara otvorenih prostora. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.