Hrvatski radio

Radio Rijeka

Važni su dobri utori: brdski biciklizam i trčanje na snijegu

28.01.2017.

14:56

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brdsko–biciklističke i pješačke utrke na prirodnim stazama su uobičajeno ljetna natjecanja. Organizatori zimske varijante u Delnicama su, za bicikliste i ljubitelje trčanja prirodom, drugi put organizirali dvodnevna natjecanja na snijegu.

Delničke snježne utrke u biciklističkoj i pješačkoj varijanti su unikatan sadržaj hrvatske  turističke ponude, tvrdi organizatorica Zvjezdana Veljković. Bicikli su malo drugačije pripremljeni za zimske uvjete, ističe Veljković i dodaje da se to posebno odnosi na pripremu guma: "Netko postavlja tzv. čavlarice te šire gume s većim utorima, a netko ima posebne bicikle koji su namijenjeni i prilagođeni upravo vožnji po snijegu."

Izgleda da propadanje, proklizavanje i guranje bicikla po snijegu ima svojih draži, a što je s pješačkom utrkom po snijegu? Trkači koriste tenisice koje se inače koriste za planinarenje i ljetne trail utrke, trčanje po blatu i slično, tumači Veljković i dodaje da je i kod obuće bitno da ima kvalitetan utor, dobro prijanja uz podlogu i ne proklizava.

I druge sredine Gorskog kotara su organizacijom sanjkaških, skijaških te drugih događaja ovoga vikenda uložile podosta truda, nastojeći privući izletnike. Ali, snježne staze oko Delnica već su prvog dana privukle više od stotinu biciklista iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Poslušajte zašto su došli neki od njih:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.