Hrvatski radio

Radio Rijeka

Već četvrtu godinu zaredom nema božićnice za zdravstvene djelatnike

18.12.2015.

14:27

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djelatnici u zdravstvu ni ove godine neće dobiti božićnicu. Već četiri godine nisu dobili ni regres za godišnji odmor ni božićnicu, a smanjene su i osnovice za jubilarne nagrade. Čemu onda kolektivno pregovaranje kad Vlada zakonom uskraćuje isplatu materijalnih prava zaposlenima u javnim službama?

To je pitanje postavila predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Belobrajić Čahut. Dodaje da bi upravama bolnica koje pozitivno posluju, trebalo dozvoliti da zaposlenima isplate dio onog što su zaradili. Primjerice, riječki Klinički bolnički centar ove je godine uprihodio 40 milijuna kuna više od ugovorenog bolničkog budžeta, dakle, ima novaca za božićnice, zaključuje Belobrajić - Čahut.

Ističe kako neovisno o temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe, u kojem je ugovorena božićnica dok god traje ugovor, odnosno četiri godine, Vlada već četvrtu godinu uskraćuje isplatu materijalnih prava - regresa i božićnice. Predsjednici Sindikata nije jasno zašto u zdravstvu božićnica nije isplaćena kad od početka ove godine zdravstvene ustanove funkcioniraju po principu fakturirane realizacije. Djelatnici KBC-a Rijeka su ovu godinu zaradili više od ugovorenog, a upravi bolnice se ne dozvoljava da, ono što radnici zarade, dobiju natrag u obliku božićnice. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.