Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veće plaće za 39 zaposlenika HNK-a Ivana pl. Zajca

02.05.2017.

18:33

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca povećalo je, u dogovoru s Odjelom za kulturu Grada Rijeke, koeficijente plaća za 39 zaposlenika, izvijestili su u zajedničkom priopćenju pročelnik Odjela i intendant HNK-a.

Najmanje plaćeni zaposlenici riječkoga kazališta dobit će nešto veće plaće, izvijestili su javnost priopćenjem pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar i intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević. Riječ je o 39 zaposlenika: na radnim mjestima gudači tutti, drugi puhači, članovi zbora - epizodisti, zaposlenici računovodstva bili su potplaćeni s obzirom na stručnu spremu te onima s najnižim koeficijentima u službi tehnike - pralja, čistači, dekorateri 2 i transportni djelatnici.

Povećanje plaća dijelu zaposlenika ostvareno je najnovijim izmjenama Pravilnika o radu te korekcijama u sistematizaciji, sukladno stavovima o postojanju potplaćenih radnika u riječkome kazalištu, koje su, navode, otvoreno zastupali tijekom pregovora sa Sindikatom djelatnika u kulturi. Planom povećanja koeficijenata u sljedeće dvije godine bit će obuhvaćeno ukupno 89 zaposlenika, uključujući i sve članove orkestra. Planirano ukupno povećanje sredstava za plaće je oko 750 tisuća kuna u sljedeće tri godine.

U zajedničkom priopćenju Šarar i Blažević ističu i da je unutarnjom reorganizacijom i redistribucijom koeficijenata odnosno racionalizacijom poslovanja, bez povećanja ukupne mase sredstava za plaće, povećan broj zaposlenika kazališta kako bi se zadovoljile kadrovske potrebe ove ustanove. 24 zaposlenika prešla su na nova i bolje plaćena radna mjesta, i to samo u tehnici i administraciji. U više umjetničke statuse, od zbora do prvaka kazališta, promovirano je 16 umjetnika u svim ansamblima i to bez povećanja ukupne mase sredstava za plaće.

Cijelo priopćenje možete preuzeti u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.