Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veći gradski proračun za sljedeću godinu; najviše ulaganja u cestogradnju

13.12.2016.

12:55

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel predložio je proračun za 2017., s projekcijama za 2018. i 2019., te ga poslao na usvajanje Gradskome vijeću. Unatoč gubitku dijela prihoda, što ih je lokalnim samoupravama donijela najnovija porezna reforma, proračun je 2,6 posto veći od prošlogodišnjeg.

Predložen je u iznosu od 948,2 milijuna kuna i nije ga bilo lako složiti s obzirom na još uvijek nejasne Vladine kompenzacijske mjere što se odnose na gubitak izvornih prihoda Grada, rekao je gradonačelnik Obersnel, dodavši da su projekcije za 2018. i 2019. malo veće od 979 milijuna kuna. "To je sad stvarno u domeni znanstvene fantastike zbog, opet, nejasnih izmjena u zakonodavstvu koje se tiču lokalne samouprave. Vlada je najavila da će iduće godine uvesti porez na nekretnine te ukinuti komunalnu naknadu i komunalni doprinos", rekao je gradonačelnik.

Kapitalne investicije Grada Rijeke u idućoj se godini prvenstveno odnose na cestogradnju. "Nastavlja se izgradnja Škurinjske ceste, Ulice Bok na Drenovi i Tina Ujevića na Srdočima, a najveće radove možemo očekivati vezano uz Riječku aglomeraciju", kaže pročelnica za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević.

"Radi se o ulaganjima vrijednim milijardu i 700 milijuna kuna, 200 kilometara kanalizacije, 100 kilometara vodovoda i novi uređaj za pročišćavanje. Na jesen slijedi početak prve faze i rekonstrukcije Krešimirove ulice i Adamićeve ulice gdje će Grad Rijeka financirati izgradnju infrastrukture, a sanaciju kolnika Hrvatske ceste. Prvi dio radova odnosit će se na dionicu od Krešimirove do nadvožnjaka Mlaka", rekla je gradska pročelnica za komunalni sustav.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.