Hrvatski radio

Radio Rijeka

Većina budućih srednjoškolaca upisala željene programe

13.07.2015.

14:12

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gotovo 90 posto učenika koji su stekli pravo upisa u prvi razred srednje škole, uspjelo je upisati prvi i drugi izbor programa koji su postavili na svojoj ljestvici prioriteta za upis, pokazuju statistički podaci Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole, putem kojega su se učenici prijavljivali za programe srednjih škola.

Od ukupno 43.405 kandidata koji su sudjelovali u postupku prijava za upis u prvi razred srednje škole, pravo upisa u ljetnom upisnom roku ostvarilo je 42.734, od kojih se gotovo 90 posto učenika uspjelo upisati na svoj prvi i drugi izbor programa. Oko 4,6 posto "upalo" je na treći, a 2,33 posto na četvrti...

Najveći broj učenika ostvario je pravo upisa u obrazovni program opća gimnazija (12.427), na drugom mjestu su programi u sektoru ekonomije, trgovine i poslovne administracije (5.993), a na trećem sektor turizma i ugostiteljstva (4.255). Potom slijedi sektor elektrotehnike i računalstva (4.171), sektor strojarstva, brodogradnje i metalurgije (4.020) te program zdravstva i socijalne skrbi (2.027).

Učenici do 17. srpnja moraju u srednje škole u kojima su ostvarili pravo upisa donijeti upisnice i ostalu dokumentaciju potrebnu za upis. Srednje škole će označiti zaprimljene upisnice i ostalu dokumentaciju u sustavu i time će učenici biti upisani.

Kandidati kojima neće biti označena dostavljena upisnica i ostala dokumentacija potrebna za upis, bit će brisani s lista te će se moći prijaviti za slobodna mjesta u jesenskom roku što će biti objavljena 21. srpnja. Samo kandidati koji se nisu uspjeli upisati u ljetnom upisnom roku mogu konkurirati na jesenskom upisnom roku za preostala slobodna mjesta i to samo za obrazovne programe za koje upisna kvota u ljetnome roku nije popunjena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.